Press "Enter" to skip to content

Se introduce carantina obligatorie pentru variola maimuței. România cumpără primele doze de vaccinuri

Crește numărul cazurilor de variola maimuței, motiv pentru care mai multe țări iau deja măsuri preventive. Carantina obligatorie și achiziționarea vaccinurilor, printre primele măsuri luate de autorități.

Răspândirea variolei maimuței, boala infecțioasă care a fost raportată în mai multe țări din Europa, SUA, Australia și Canada a determinat autoritățile să introducă primele măsuri preventive.

Carantina obligatorie și achiziționarea vaccinurilor sunt primele măsuri care vor fi luate în lupta cu variola maimuței.

România cumpără primele doze de vaccin împotriva variolei maimuței

Cazurile de variola maimuței se înmulțesc la nivel internațional, lucru care a determinat autoritățile să introducă primele măsuri preventive în lupta cu această boală infecțioasă.

Printre țările care iau măsuri în lupta cu variola maimuței se numără și România, care va achiziționa în jur de 1000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței, potrivit declarațiilor ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Acesta a declarat că variola maimuței reprezintă o problemă care necesită o supraveghere serioasă, motiv pentru care România va achiziționa aproximativ 1000 de doze de vaccin care să fie eventual administrabil contacților unei persoane care este diagnosticată cu această boală. Momentan, țara noastră nu a înregistrat niciun caz de variola maimuței, potrivit Ministerului Sănătății.

„Trebuie să existe o supraveghere serioasă a acestei probleme. O facem! Mai mult, prin mecanism european de coordonare în cazul unor urgențe epidemiologice HERA vom tatona opțiunile pentru a avea o anumită cantitate de vaccin care să fie eventual administrabil contacților unei persoane care este diagnosticată cu această boală”, a declarat, duminică, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății spune că este vorba de o cantitate mică, dar care va fi pusă la dispoziția autorităților ca măsură preventivă. 

„Discutăm de câteva sute de doze, probabil, maximum 1000 care să fie la dispoziția autorităților române.

Sunt cantități mici pentru că și numărul de cazuri este mic. Nu este o transmisibilitate similară, de exemplu, cu cea de la coronavirus”, a mai declarat ministrul Sănătății, potrivit digi24.ro. 

Belgia introduce carantina obligatorie pentru variola maimuței

O altă țară care a luat deja primele măsuri împotriva acestei boli este Belgia, care introduce carantina obligatorie pentru variola maimuței. 

Potrivit autorităților belgiene, persoanele diagnosticate cu variola maimuţei vor fi nevoite să stea timp de 21 de zile în carantină obligatorie.

Belgia este prima ţară care impune o astfel de măsură, după ce a raportat patru cazuri cu boala în ultima săptămână.

Potrivit autorităţilor sanitare belgiene, cei care au luat contact cu pacienţii infectaţi cu variola maimuţei nu trebuie să se autoizoleze, dar ar trebui să rămână vigilenţi, mai ales dacă sunt în contact cu persoane vulnerabile, scrie Politico, citat de adevărul.ro. 

Ce este variola maimuței 

Variola maimuței, boala care se răspândește în tot mai multe țări din Europa, este o boală rară care este cauzată de virusul care poartă exact același nume,  „variola maimuței„. 

Virusul variola maimuței face parte din clasa virusurilor Orthopoxvirus din familia Poxviridae. Clasa virusurilor Orthopoxvirus cuprinde, pe lângă variola maimuței și virusul variolei (care cauzează boala cu același nume), virusul vaccinia(folosit în vaccinul împotriva variolei) și cowpox virus (variola vacii).

Ca toate virusurile din familia sa, și variola maimuței este un virus zoonotic, ceea ce înseamnă că se transmite de la animale la oameni. 

Care sunt simptomele și cum se manifestă variola maimuței 

Care sunt simptomele care îți arată că ai fost infectat cu variola maimuței ,această boala infecțioasă care se răspândește și în Europa.

La om, simptomele de variola maimuței sunt similare, dar mai blânde decât simptomele de variolă. Variola maimuței debutează cu febră, dureri de cap, dureri musculare și epuizare.

Principala diferență între simptomele de variolă și variola maimuței este că variola maimuței face ca ganglionii limfatici să se umfle (limfadenopatie), în timp ce variola nu.

Perioada de incubație   (de la contractarea virusului și până la apariția primelor simptome) pentru variola maimuței este de obicei de 7-14 zile, dar poate varia de la 5-21 de zile, potrivit datelor furnizate de  Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. 

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page