Press "Enter" to skip to content

Legenda Sfântului Nicolae, făcătorul de minuni.

Sfântul Nicolae, cunoscut și sub numele de Sfântul Nicolae al Mirelor sau Sfântul Nicolae al Copiilor, este una dintre cele mai iubite și respectate figuri din creștinătate. Sărbătorit în fiecare an pe data de 6 decembrie, Sfântul Nicolae este protectorul copiilor, marinarilor, comercianților și al multor alte categorii de oameni. Dar care este legenda din spatele acestui sfânt și cum a ajuns el să fie atât de venerat?

Sfântul Nicolae s-a născut în secolul al III-lea, în orașul Patara din Licia, o provincie a Imperiului Roman, în ceea ce este astăzi Turcia. A devenit episcop de Myra și a fost cunoscut pentru generozitatea și bunătatea sa față de cei săraci și nevoiași. De-a lungul timpului, numeroase legende au început să circule despre faptele sale bune.

Una dintre cele mai cunoscute povești despre Sfântul Nicolae este cea a celor trei fete sărace. Se spune că un om sărac din Myra avea trei fiice, dar nu avea bani pentru a le oferi zestre, ceea ce însemna că nu se puteau căsători. Auzind despre situația lor, Sfântul Nicolae a aruncat în secret trei pungi cu aur prin fereastra casei lor în trei nopți consecutive, oferindu-le astfel zestrele necesare. În unele versiuni ale poveștii, ultima pungă de aur aterizează într-un ciorap sau într-o pantofă lăsată la uscat, de unde provine tradiția de a lăsa cadouri în ciorapi de Crăciun.

O altă legendă spune că Sfântul Nicolae a salvat trei băieți care fuseseră uciși de un măcelar și puse într-un butoi cu saramură pentru a fi vânduți ca carne de porc. Sfântul Nicolae a avut un vis în care i s-a arătat această faptă oribilă și s-a dus imediat la măcelar, unde a reușit să învie băieții.

Aceste povești și multe altele au contribuit la imaginea Sfântului Nicolae ca un protector al celor neajutorați și un făcător de minuni. În multe țări, inclusiv în România, copiii își lasă ciorapi sau ghetuțe la fereastră sau la ușă în noaptea de 5 decembrie, sperând că Sfântul Nicolae le va umple cu dulciuri și cadouri.

Sfântul Nicolae este un simbol al generozității și al iubirii față de aproapele, iar sărbătoarea lui aduce bucurie în inimile oamenilor de toate vârstele. În ciuda trecerii timpului, legenda și semnificația Sfântului Nicolae rămân la fel de relevante și astăzi.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page