Press "Enter" to skip to content

Cum poți să calculezi câte kilograme are un porc fără cântar

Vrei să mergi la târg să-ţi cumperi porc pentru Crăciun, dar ţi-e teamă că nu o să ai unde să-l cântăreşti? A mai rămas doar o lună până la Ignat, când, oficial, se sacrifică porcul ce va îmbogăţi mesele sărbătorilor de iarnă. Așadar, dacă eşti curios să ştii ce greutate are, poți afla asta fără a avea la îndemână un cântar.

Cum poți să calculezi câte kilograme are un porc fără cântar

Greutatea unui porc viu poate fi aflată și fără a cântări grăsunul. Tot ce trebuie făcut este să faci anumite măsurători și să aplici o formulă. Această metodă este deosebit de utilă fermierilor care nu au un cântar de mari dimensiuni. De asemenea, și cei care vor să cumpere porci din târguri pot apela la această formulă de calcul.

Ai nevoie de o ruleta și puțină pricepere la matematică.

Iată ce trebuie să faci:

Ei bine, nu mai ai pentru ce să-ţi faci griji, căci există o metodă care să te ajute să afli greutatea animalului şi fără a-l urca pe cântar. Există un şiretlic pe care micii fermieri îl au la îndemână atunci când merg la târg să cumpere porci şi nu au posibilitatea de a-i cântări, iar noi vi-l dezvăluim.

Metoda este una de aproximare a greutăţii animalului, dar care se dovedeşte a fi extrem de utilă:

Primul pas – se măsoară lungimea porcului (L), începând din spatele urechilor şi până unde incepe coada.Pasul doi – se măsoară circumferinţa porcului (C), care se face din spatele picioarelor din faţă ale animalului.Greutatea aproximativă a porcului va fi notată în formula de calcul cu G

Formula de calcul:

G = C x C X L x 69,3

unde:

G – Greutatea aproximativă a porcului

L – lungimea porcului

C – circumferinţa porcului

69,3 – constanta de calcul

Pentru a se afla greutatea carcasei porcului se înmulţeşte greutatea aproximativa cu 0,72

Carcasa = G x 0,72

Exemplu: Un porc cu o lungime L de 1,02 şi o circumferinţă C de 1,27 metri are următoarea formula de calcul: G = 1,27×1,27×1,02×69,3 = 114 kilograme. De reținut că această formulă are o marjă de eroare de maximum 3 procente!

De asemene, poţi calcula inclusiv greutatea carcasei de porc. Iată cum: greutatea corpului înmulțită cu 0,72 (constantă de calcul). Un porc de 110 kg are astfel o carcasă cu greutatea de 82 kg.

Model calcul:

L= 1,02 m

C = 1,27 m

G = C X C X L x 69,3 = 1,27 X 1,27 X 1,02 X 69,3 = 114 kg

Greutatea carcasei este G X 0,72, adică 82 kg.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page