Press "Enter" to skip to content

Ce nu este bine să faci pe 5 decembrie 2023, în Ajunul Sf. Nicolae. Tradiții și obiceiuri

Sfântul Nicolae este celebrat la data de 6 noiembrie, iar românii țin cont de diferite tradiții și obiceiuri pentru a își asigura avuția, sănătatea și norocul.

Ziua de 5 noiembrie are o semnificație foarte mare pentru români, în special pentru cei mici deoarece așteaptă cu nerăbdare venirea Moșului Nicolae, iar în fiecare an aceștia își pregătesc ghetuțele cu multă grijă pentru venirea bătrânului. Iată care sunt tradițiile, obiceiurile și superstițiile pe care românii le au în Ajunul Sfântului Nicolae.

Ce nu e bine să facem în Ajunul Sfântului Nicolae

Sfântul Nicolae reprezinta prima sărbătoare ce dă startul sezonului de iarnă, fiind tot mai aproape de magia sărbătorii Crăciunului, pe care românii o așteaptă cu nerăbdare. Sfântul Nicolae este considerat Protectorul copiilor, iar în noaptea dintre 5 și 6 decembrie, cei mici au grijă să își lustruiască cu mare grijă ghetuțele pentru a se asigura că Moș Nicolae o să vină la ei.

Cei ce nu sunt cuminți nu rămân fără cadouri din partea Moșului, însă în loc de fructe și dulciuri, aceștia vor primi o nuielușă prin care cei mici să își dea seama că fiecare acțiune a lor a fost văzută de către Moș Nicolae, fiind astfel o atenționare să își asculte părinții și bunicii pentru a nu primi același dar și în dimineața de Crăciun, relatează fanatik.ro.

Este foarte important ca în ziua de Ajun a Sfântului Nicolae, dar și în ziua în care aceste este celebrat, mai exact la data de 6 decembrie, credincioșii să nu se certe sau să se contrazică cu alte persoane, crezându-se că astfel vor aduce tristețe în familie în ziua de Crăciun.

În cele două zile trebuie să tratăm cu multă milă și cât mai empatic persoanele ce au diferite probleme.

O altă tradiție pe care românii o ascultă în fiecare an la data de 5 decembrie este să se spele pe față cu zăpadă, în cazul în care a nins afară, pentru a atrage prosperitate și sănătate în casă. În ziua în care este celebrat Sfântul Nicolae, românii aduc în case crengi ale pomilor fructiferi și le pun alături de icoane, iar dacă până la Anul Nou acestea vor înflori, atunci anul ce vine va fi unul roditor.

Rugăciunea pe care trebuie să o rostim la data de 6 decembrie

Bunule păstor şi de Dumnezeu înţelepţite învăţător, Ierarhe al lui Hristos, Nicolae! Auzi-ne pe noi, păcătoşii (numele), care ne rugăm ţie şi chemăm în ajutor mijlocirea ta grabnică: vezi-ne pe noi, neputincioşii, care din toate părţile suntem vânaţi, de tot binele suntem lipsiţi şi cu mintea suntem întunecaţi din pricina puţinătăţii de suflet: grăbeşte, bineplăcutule al lui Dumnezeu, şi nu ne lăsa pe noi să rămânem în robia păcatului, ca să nu se bucure vrăjmaşii noştri şi să nu murim în lucrurile noastre cele viclene. Roagă-L pentru noi, nevrednicii, pe Făcătorul şi Stăpânul nostru, înaintea Căruia stai dimpreună cu cetele netrupeşti; milostiv fă-L către noi pe Dumnezeul nostru şi în viaţa de acum, şi în veacul ce va să fie, ca să nu ne răsplătească nouă după faptele noastre şi după necurăţia inimilor noastre, ci să ne dea nouă după bunătatea Sa.

Că spre solirea Ta nădăjduind, cu ajutorul tău ne lăudăm, ocrotirea ta în ajutor o chemăm şi, căzând la sfântă icoana ta, cerem ajutor: izbăveşte-ne pe noi, bineplăcute al lui Hristos, de relele care se abat asupra noastră şi potoleşte valurile patimilor şi nevoilor ce se ridică asupră-ne, ca pentru sfintele tale rugăciuni să nu ne cuprindă pe noi necazul şi să nu ne cufundăm în adâncul păcatelor şi în mocirla patimilor noastre. Roagă-L, Ierarhe Nicolae, pe Hristos Dumnezeul nostru, ca să ne dea viaţă paşnică şi iertarea păcatelor, sufletelor noastre mântuire şi mare milă, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page