Press "Enter" to skip to content

Vouchere de 50.000 de lei pentru români! Anunț de ultimă oră făcut de Adrian Câciu. Ce categorie de persoane poate să beneficieze

Românii vor putea beneficia de un voucher de 50.000 de lei începând cu anul 2024. Ministrul Adrian Câciu a explicat cine sunt persoanele care pot să primească acest sprijin și în ce condiții.

Adrian Câciu, ministrul Proiectelor și Fondurilor Europene, a declarat că, începând din anul viitor, va fi implementat un program nou destinat optimizării eficienței energetice a locuințelor. Potrivit declarațiilor ministrului, în cadrul acestei inițiative, cetățenii români vor avea posibilitatea de a primi vouchere în valoare de până la 50.000 de lei.

Suma de 50.000 de lei va fi împărțită în două vouchere distincte, fiecare având o valoare de 25.000 de lei. Primul voucher va putea fi utilizat pentru achiziționarea de panouri solare, în timp ce cel de-al doilea va susține stocarea energiei generate de aceste panouri fotovoltaice instalate.

Adrian Câciu a subliniat, de asemenea, că se va aloca suma de 76.500 de lei pentru fiecare familie care solicită îmbunătățiri precum izolarea termică sau înlocuirea ferestrelor din locuințele lor.

Programul va fi demarat la 1 ianuarie 2024 și va rămâne în vigoare până în 2026, cu un buget total de 1,1 miliarde de euro, în cadrul componentei RePower EU. Aceste fonduri vor fi disponibile pentru locuitorii atât din mediul rural, cât și din cel urban.

RePowerEU reprezintă un proiect lansat încă din mai 2022, cu obiectivul de a promova producția de energie verde. În consecință, extinderea capacității de producere a energiei din surse regenerabile se află în centrul atenției Uniunii Europene.

Aceste noi adiții la proiectul RePowerEu au fost introduse ca urmare a solicitării președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care susținea, la finalul acestei veri, că țările membre ale UE trebuie să investească în energii regenerabile pentru a spori independența blocului comunitar față de importurile de gaze din Rusia.

,,Energia regenerabilă ne face mult mai independenţi de gazele ruseşti. Anul trecut, am adăugat 34 de gigawaţi capacitate de energie regenerabilă mixului energetic al UE, economisind astfel 7 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Toate ţările UE trebuie să depună eforturi în acest domeniu şi să profite de oportunităţile de investiţii ale planului Repower EU”, a subliniat şefa executivului european, în cadrul unei postări publicate pe rețeaua de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page