Press "Enter" to skip to content

Vei rămâne mască! În România există un oraș cu aur pe străzi. Unde se află acest loc parcă rupt din povești

România este fără nicio urmă de îndoială una dintre cele mai sărace țări din Europa. Chiar și așa, la noi în țară există un oraș unde găsești aur pe străzi. 

Deși pare un scenariu de film de la Bollywood, faptul că unele străzi din micul oraș Baia Sprie sunt pavate cu aur este un adevăr. Fostul primar din acest oraș a vorbit despre bogăția nevalorificată pe care o deține. 

Baia Sprie, singurul oraș din România cu străzi pavate cu aur

Baia Sprie este un orășel din judeţul Maramureş, de unde s-a extras aur încă de pe timpul dacilor, mai după ce aceștia au fost cuceriți de romani.

Perioada cea mai prolifică perioadă pentru extragerea aurului ar fi fost în jurul anului 1700, când, potrivit informațiilor oferite de documentele vremii. În acea perioadă existau 75 de exploatări aurifere. Din Baia Sprie a fost extras aur până în 2006, când a fost închisă ultima mină.

„Oraşul Baia Sprie putem să spunem că are mai multe drumuri pavate cu aur. Poate că nu este singurul din ţară. Ne-am întreabat de multe ori cum putem să fim atât de săraci financiar când noi nu putem asfalta aceste drumuri pentru că am acoperi aurul din ele. Dacă iei piatră și o duci la analize, sigur găsești o cantitate de aur în ea”, a declarat Dorin Pașca, fostul primar al orașului Baia Sprie. 

Autoritățile locale vor să îi valorifice potențialul turistic

Autoritățile locale au un plan de exploata potențialul turistic al orașului Baia Sprie și chiar speră să redeschidă minele. Cu toate acestea, planurile sunt în așteptare de ani buni, iar lucrurile nu s-au concretizat. „Ne-am gândit că toată zona Băii Mari, al Bazinului Minier al Maramureșului ar putea avea un drum al auruli, iar orașul Baia Sprie ar putea fi mijlocul acestuia. Acest drum ar putea începe la Nistru şi s-ar putea termina la Băiuţ”, mai spunea fostul edil în urmă cu câțiva ani, potrivit antenasatelor.ro.

  

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page