Press "Enter" to skip to content

Ungaria se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. ”Ar aduce cu ea războiul”

Europa fierbe în aceste zile, și asta datorită celor două conflicte militare, primul în Ucraina, iar cel de-al doilea în Orientul Mijlociu. Dar, pe plan european, vecinii de la granița de vest nu se dezmint de ideologiile impuse de Viktor Orban. Concret, Ungaria se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, iar premierul maghiar are și argumentele.

Ungaria se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană

După anunțul reprezentanților UE de intențiile de acceptare a Ucrainei în rândul sttelor membre, Viktor Orban a decis să contraatace acest demers.

Ungaria se opune cu fermitate începerii discuțiilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina sau trimiterii de bani de la contribuabili pentru a sprijini eforturile de război ale acesteia, a declarat premierul Viktor Orban, avertizând că aceste probleme nu pot fi legate de finanțarea pentru țara sa, care a fost reținută de executivul blocului european.

”UE datorează bani Ungariei. Respingerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina din partea Ungariei nu va fi o chestiune de negociere.”, a declarat Orban vineri în interviul său săptămânal la radio.

Coform agențiilor de presă, UE analizează un plan alternativ de ajutor pentru Ucraina pentru a ocoli veto-ul Ungariei.

Ungaria a pierdut peste 28  de miliarde de euro

Anul trecut, UE a înghețat finanțarea de peste 28  de miliarde de euro pentru Ungaria din cauza îngrijorărilor legate de regresul democratic. Premierul Viktor Orban a mizat pe deblocarea a cel puțin o parte din aceste fonduri pentru a susține bugetul țării sale.

În același timp, țările Uniunii Europene iau în considerare o modalitate de a impune acordarea de ajutor pentru Ucraina în cazul în care Ungaria își va pune veto la actualul pachet de 50 de miliarde de euro, în timp ce premierul maghiar a refuzat să furnizeze arme Kievului și a declarat în mod repetat că contraofensiva Ucrainei este sortită eșecului, iritând alte capitale ale UE.

Viktor Orban: ”Ar aduce cu ea războiul”

Conform ageníei Reutes, Ungaria, membră a UE, a declarat că nu va sprijini integrarea europeană a Ucrainei decât dacă Kievul își va modifica legile privind minoritățile, în special în ceea ce privește educația.

Budapesta a intrat în conflict cu Kievul din cauza a ceea ce consideră a fi o limitare a drepturilor celor aproximativ 150.000 de etnici maghiari de a-și folosi limba maternă, mai precizează agențía citată.

În același context, premierul maghiar spune că Ucraina ar  trebui să primească un ”parteneriat privilegiat” în locul aderării la UE.

”Din moment ce şi Comisia Europeană spune că Ucraina nu îndeplineşte condiţiile pentru statutul de candidat, considerăm că nu este oportun niciun pas suplimentar în ce priveşte negocierile de aderare cu Ucraina.

Având în vedere războiul care continuă în Ucraina, este clar că în această ţară nu se aplică nici libertatea presei, nici cea de exprimare şi nici nu au loc alegeri.

Ar fi evident absurd ca instituţiile UE sau statele membre să formuleze acum o poziţie cu privire la modul cum funcţionează statul de drept în Ucraina în aceste circumstanţe.”, a declarat el, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria.

Ungaria se opune aderării Ucrainei: ”Nu îndeplinește condițiile necesare”

Șeful administrației premierului ungar, susține că Ucraina ”nu îndeplinește condițiile necesare, nu le-a îndeplinit înainte de război și de atunci nu s-a mai apropiat.”

”Suntem solidari cu Ucraina, am condamnat întotdeauna agresiunea rusă și am oferit sprijin financiar și asistență umanitară semnificativă, dar acest lucru nu schimbă faptul că Ucraina nu a îndeplinit condițiile pentru negocierile cu UE… fie că este vorba de promisiunile privind minoritățile naționale, fie că este vorba de criteriile de la Copenhaga sau de situația cu corupția.”, a declarat șeful administrației lui Viktor Orban.

Gulyas mai spune că guvernul ungar este de acord cu declarația fostului președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privind totalitatea corupției din Ucraina.

Vorbind despre asistența acordată Ucrainei, care luptă acum împotriva Federației Ruse, un reprezentant al administrației lui Viktor Orban a declarat că UE are nevoie de o nouă strategie.

Anterior, Balazs Orban, directorul politic al premierului Ungariei, a declarat că Budapesta va bloca începerea negocierilor cu Ucraina privind aderarea la UE până când nu vor fi îndeplinite cerințele maghiare privind limba de predare.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page