Press "Enter" to skip to content

Un român a inventat planta care rodeşte în acelaşi timp şi cartofi, şi vinete

Un agricultor a reuşit o nouă performanţă după ce, în 2015, a obţinut de pe aceeaşi plantă tuberculi de cartofi şi tomate.

Valentin Cucu, un pasionat legumicultor din comuna Bălţăteşti, judeţul Neamţ, a reuşit în această toamnă să obţină o plantă care produce în acelaşi timp cartofi şi vinete. Realizarea sa a fost mediatizată zilele trecute pe Facebook şi promovată de site-ul de specialitate Agrointeligenţa – www.agrointel.ro.  

Pentru a obţine această plantă, cultivatorul a aplicat aceeaşi tehnică pe care a folosit-o şi în urmă cu doi ani, atunci când a obţinut de pe aceeaşi plantă şi tuberculi de cartof, dar şi tomate. Atunci, Valentin Cucu citise de pe site-ul agrointel.ro un articol despre un britanic care a recoltat cartofi şi roşii de pe aceeaşi plantă.  

„M-am gândit la mai multe variante până când am realizat că, pentru a avea în pământ cartofi şi la suprafaţă roşii, trebuie să faci altoire. Am văzut pe internet câteva persoane care încercau să vândă seminţe de roşii cartof. Din experienţă vă spun că acest lucru nu e posibil”, a declarat pentru Agrointeligenţa Valentin Cucu.

Performanţa cultivatorului din Neamţ a avut la bază principiul că atât cartoful, cât şi roşia sau vânăta provin din aceeaşi familie de plante –  solanacee.

Conform sursei citate, secretul plantei care produce două legume diferite este altoirea.

„Este vorba de o altoire simplă, care se face în V. Nu implică vreo tehnologie ieşită din comun! Orice om care se pricepe o poate face. Pentru reuşita culturii ai nevoie de un cartof productiv şi o roşie care face fructe de mărime mică spre medie. Pentru partea superioară, merg foarte bine roşiile cherry. Este importantă alegera soiului, atât pentru cartof, cât şi pentru roşii, pentru că, cele două plante trebuie să consume în mod echilibrat nutrienţii din sol, astfel încât soiurile alese să producă o cantitate similară de legume”, a declarat Valentin Cucu pentru agrointel.ro.

Cultivatorul din Bălţăteşti a mai menţionat că pentru o cantitate mai mare de cartofi trebuie ales un soi mai productiv de cartof şi unul mai puţin productiv de roşie sau de vânătă. Pentru reuşita culturii, el recomandă însă folosirea unor soiuri cu producţii similare.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page