Press "Enter" to skip to content

Sf. Constantin și Elena 2023. Ce nu trebuie să lipsească din casă? Aduce noroc și bunăstare!

Sf. Constantin și Elena 2023. În fiecare an, pe data de 21 mai, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Constantin și Elena. Este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox!

Sf. Constantin și Elena 2023. Pe data de 21 mai, creștinii ortodocși îi cinstesc pe Sfinții Constantin și Elena.

Iată ce tradiții sunt specifice acestei zile, dar și ce nu este bine să se facă în această zi! Ce nu trebuie să lipsească din casă și ce trebuie să ducă credincioșii la biserică pe 21 mai?

Sf. Constantin și Elena 2023. Ce nu trebuie să lipsească din casă?

Tradițiile și obiceiurile religioase spun că în această zi  nu se lucrează, cu scopul de a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului. În unele regiuni ale țării, această zi este ultima în care se mai poate semăna porumb, ovăz, mei. În popor se spune că tot ceea ce va fi semănat astăzi, se va usca. 

Podgorenii respectă această zi în ideea că, dacă vor munci, graurii vor avea grijă și le vor distruge strugurii.

Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului.

De asemenea, femeile stropesc cu agheasmă pentru a alunga duhurile rele și necurate.

Pentru a se apăra de forțe malefice, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, prin fumul focului obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.

În această zi nu este indicat să divorțați sau să renunțați la o prietenie. În caz contrar, toată viața veți suferi pierderi financiare sau sentimentale.

Nu este bine azi să dai păsărilor cerului pâine, pentru că risipești sporul casei, și nu trebuie să strici cuibul păsărilor care au pui, oricât de zgomotoase ar fi ele, deoarece se crede că în familie vor fi necazuri tot anul.

Superstiția spune că în ziua de 21 mai, de Sfinții Constantin și Elena, este bine să fie aduși acasă trei bujori îmbobociți pentru a avea parte de pace și armonie. Bujorul reprezintă pacea, liniștea și bunăstarea. Tot în această zi este bine să mergem la biserică cu alți trei bujori îmbobociți.

Sf. Constantin și Elena 2023. Cine au fost Sfinții Împărați?

Sfinții Constantin și Elena sunt doi sfinți importanți din tradiția creștină.

Sfântul Constantin cel Mare (274-337) a fost împărat roman și este cunoscut pentru convertirea sa la creștinism și pentru promovarea creștinismului în Imperiul Roman.

Potrivit tradiției, înainte de bătălia de la Podul Milvius în anul 312, Constantin a avut o viziune în care a văzut o cruce strălucitoare și a auzit cuvintele „În acest semn vei învinge”.

În urma acestei viziuni, Constantin a adoptat creștinismul ca religie oficială a imperiului și a emis Edictul de la Milano în anul 313, care a garantat libertate religioasă creștinilor.

Sfânta Elena (c. 250-330) a fost mama împăratului Constantin și este venerată pentru că s-a convertit la creștinism și pentru contribuția sa la promovarea și protejarea creștinismului. Se spune că în anii 320, Elena a efectuat o călătorie în Țara Sfântă, unde a căutat și a descoperit o serie de importante relicve creștine, cum ar fi Sfântul Lemn al Crucii, cu care a fost răstignit Isus Hristos. De asemenea, se spune că a construit biserici în locurile sfinte din Ierusalim și a susținut în mod activ creștinismul.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page