Press "Enter" to skip to content

Secretele cozonacului perfect: cum să eviți greșelile pentru un rezultat pufos și delicios!

Pentru a prepara un cozonac pufos și delicios, ai nevoie de următoarele ingrediente:

1 kg făină albă

8 gălbenușuri la temperatura camerei

50 g drojdie

500 ml lapte

1 ou mic amestecat cu 4-5 linguri de lapte pentru uns

200 g unt plus 30 g pentru uns tăvile

esență de rom și vanilie

2 linguri ulei

3 linguri coajă de lămâie și portocală

300 g de zahăr

1 linguriță de sare.

Pentru umplutură, pregătește:

250 g miez de nucă copt, măcinat

8 albușuri bătute spumă

esență de rom

3 linguri cacao

300 g zahăr.

Pentru a pregăti aluatul, într-o cană cu lapte cald se amestecă 3 linguri de făină, drojdia și o lingură de zahăr. Se lasă la fermentat într-un loc cald până își dublează volumul.

Gălbenușurile se bat spumă cu zahărul, adăugând sarea, uleiul, esențele, coaja de lămâie și portocală și 100 g de unt topit. Se adaugă laptele călduț și maiaua. Făina se incorporează treptat până când aluatul se desprinde de pe mâini, apoi restul de unt topit se adaugă la final. Aluatul se lasă la crescut 50-60 de minute până își dublează volumul.

Umplutura se pregătește amestecând albușurile spumă cu zahărul, apoi adăugând cacao, esență de rom și nucă. Când aluatul a crescut suficient, se împarte în patru părți egale, se întinde câte o foaie, se adaugă umplutura și se rulează. Cozonacii se pun în tăvi, se ung cu lapte și ou, se presară cu zahăr și se lasă la crescut încă 20-30 de minute. Când au crescut din nou, se coc la cuptor timp de 45-50 de minute.

Pentru a avea cozonaci pufoși, respectă aceste trucuri: asigură-te că toate ingredientele au aceeași temperatură, făina este uscată și la temperatura camerei, iar ingredientele lichide sunt călduțe. Nu adăuga sare atunci când amesteci drojdia cu apă și făina, iar vasul în care frămânți aluatul trebuie să fie călduț. Freacă ouăle cu puțină sare pentru o culoare frumoasă a cozonacului, iar zahărul se va încorpora mai ușor dacă este topit în lapte.

Pentru a evita cenzurarea rețelelor de socializare, dă mai departe aceste trucuri pentru a ajuta și alți pasionați de cozonaci să își îmbunătățească talentul culinar.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page