Press "Enter" to skip to content

Se schimbă certificatele de naştere, de căsătorie şi de deces. Cum vor arăta, ce au nou

Un document publicat de Ministerul de Interne pe 22 ianuarie 2024 vorbește despre schimbarea certificatelor de naştere, de căsătorie şi de deces. Nu doar cele emise începând din anul curent vor suferi modificări. Ce proiect au în vedere autoritățile române.

Certificatele de naştere, căsătorie şi deces vor fi schimbate

Digitalizarea reprezintă un subiect amplu discutat în prezent, pe măsură ce autoritățile politice fac tot felul de promisiuni privind demersul în cauză. Există multe beneficii ale acestei schimbări – majoritatea fiind cunoscute: eficiență sporită, colaborare ușoară cu autoritățile, accesibilitate și altele.

Potrivit informațiilor comunicate de autoritățile, cărțile de identitate urmează să fie emise în format electronic începând din anul 2024. Ele nu vor fi singurele care vor suferi modificări. Certificatele emise la naștere, căsătorie, divorț sau deces vor fi digitalizate, de asemenea.

Data limită până la care trebuie implementat sistemul SIIEASC pentru digitalizarea documentelor

Astfel, cetățenii români vor putea intra mai repede în posesia documentelor specifice nașterii, căsătoriei sau decesului, prin implementarea unui nou sistem, anume SIIEASC (Sistem Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă).

Proiectul prin care se are în vedere implementarea sistemului SIIEASC este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020. Termenul limită pentru implementarea lui este 24 septembrie 2024.

Așa vor economisi autoritățile, dar și cetățenii timp și bani

Prin implementarea SIIEASC (Sistem Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă), se urmăresc mai multe obiective, unul dintre ele fiind reducerea timpului necesar procesării informațiilor de stare civilă și a cheltuielilor de stocare pentru naștere, căsătorie, divorț și deces.

Creșterea gradului de interoperabilitate a sistemelor centrale și locale care prelucrează informații de stare civilă specifice serviciilor corelate cu cele 4 evenimente de viață primare și eliminarea redundanțelor informaționale sunt alte două motive pentru implementarea sistemului.

Documentele de stare civilă din ultimii 100 de ani vor fi digitalizate

Nu doar documentele specifice nașterii, căsătoriei, divorțului și decesului începând din 2024 vor fi digitalizate. Potrivit obiectivelor proiectului, digitalizarea va avea loc pentru documentele de stare civilă emise în ultimii 100 de ani, după cum arată un document al Ministerului de Interne.

Stocarea electronică și gestiunea arhivistică a documentelor digitizate, creșterea nivelului de colaborare și comunicare între comunitățile locale și instituțiile publice în problematica stării civile și punerea în aplicare a serviciilor G2C/G2G prin implementarea suportului necesar dezvoltării serviciilor electronice se numără, de asemenea, printre obiectivele autorităților.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page