Press "Enter" to skip to content

Prognoza meteo. Un val de aer rece aduce iarna în România. Ce fenomene se anunţă

Vremea se schimbă radical, iar fenomene de iarnă sunt aşteptate în mai multe regiuni. De la sfârşitul săptămânii, meteorologii anunţă precipitaţii care se pot transforma în lapoviţă şi ninsori. De vină este valul de aer rece care traversează ţara noastră.

Săptămâna viitoare, 29 noiembrie – 5 decembrie, conform prognozei meteorologilor, nu este exclus să ningă şi în zonele mai joase, nu doar la munte. 

Florinela Georgescu, director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a vorbit la Realitatea PLUS despre ce ne aşteaptă şi când este posibil să apară ninsorile.

„Ţara noastră este traversată de o masă de aer mai rece. Tot la munte este posibil ca precipitaţiile să se transforme de la sfârşitul săptămânii, să apară lapoviţa şi ninsoarea, şi nu este exclus ca, săptămâna viitoare, în nordul şi centrul teritoriului, în zonele mai joase, precipitaţiile să se transforme în lapoviţe şi ninsori mai ales noaptea. Acestea sunt cauzate tocmai de prezenţa acelui front rece”, a declarat, la Realitatea PLUS, Florinela Georgescu, director executiv ANM.

 Ploi slabe şi ceaţă

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, miercuri, 24 noiembrie, vremea va fi apropiată de normal din punct de vedere termic în majoritatea regiunilor. În sud şi est, meteorologii anunţă nebulozitate joasă stratiformă, local persistentă, şi izolat va ploua slab sau va fi burniţă.

În Carpaţii Meridionali, pe suprafeţe mici vor fi precipitaţii slabe mixte. În restul teritoriului cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări noaptea în sudul Banatului şi pe crestele Carpaţilor Meridionali. Temperaturile maxime se vor încadra între 3 şi 10 grade, iar cele minime, în general, între -7 şi 3 grade. Îndeosebi dimineaţa şi noaptea, pe alocuri, se va semnala ceaţă.

În Bucureşti, cerul va prezenta înnorări, iar spre sfârşitul intervalului vor fi condiţii de ceaţă. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă va fi de 8-9 grade, iar cea minimă va fi de -2-0 grade, mai scăzută în zona preorăşenească.

Minus 8 grade în depresiuni

 Joi, 25 noiembrie, avem parte tot de vreme rece şi mohorâtă. Conform ANM, cerul va fi variabil, local cu unele înnorări în sud-est şi în centru, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali unde numai cu totul izolat vor fi posibile ploi slabe sau burniţă. În zonele joase de relief, în special dimineaţa şi noaptea, se va semnala pe arii restrânse ceaţă.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în sudul Banatului şi în zona Carpaţilor Meridionali, cu viteze mai mari în cursul nopţii, iar local şi temporar şi în Moldova. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 4 şi 11 grade, iar cele minime între -8…-6 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 6…7 grade în sudul Banatului şi pe litoral.

 În Capitală, temperatura maximă va fi de 8…9 grade, iar cea minimă de 0…1 grad, uşor mai scăzută în zona periurbană.

 De vineri, 26 noiembrie, vremea se îndreaptă, cu excepţia sudului ţării unde va fi frig. În majoritatea regiunilor, valorile termice vor fi în creştere uşoară şi se vor situa peste cele normale la această dată; excepţie va face sud-vestul extrem unde ziua vremea va fi relativ rece. Cerul se va înnora treptat, dinspre sud-vest, aria ploilor va cuprinde cea mai mare parte a ţării, iar în jumătatea de vest local acestea vor fi moderate cantitativ.

În zona montană, la peste 1400 m altitudine, precipitaţiile vor fi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar în masivele cele mai înalte vântul va sufla tare, cu peste 80-90 km/h în special în Carpaţii Meridionali şi se va depune strat de zăpadă. Intensificări ale vântului vor fi şi în sudul Banatului, dar local şi temporar şi în Moldova, Dobrogea şi estul Munteniei. În zonele joase de relief, la începutul zilei, se va semnala pe arii restrânse ceaţă. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 5 şi 14 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -2 şi 10 grade.

 Şi în Bucureşti, vremea se va încălzi uşor. Cerul se va înnora şi temporar, în special în orele serii, va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 12 grade, iar cea minimă va fi de 2-4 grade.

 

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page