Press "Enter" to skip to content

Prizonierii de razboi rusi rup tacerea si spun adevarul despre moralul trupelor rusesti: „Toti vom fi judecati”

Prizonierii de razboi rusi vorbesc despre moralul scazut si despre rusine fata de „crimele” comise in Ucraina.

„Vreau sa-i spun comandantului nostru sef sa opreasca actele teroriste din Ucraina pentru ca atunci cand ne vom intoarce ne vom ridica impotriva lui”.

Crimele pe care le-am comis; toti vom fi judecati”.

Acestea sunt vocile prizonierilor de razboi rusi detinuti acum de Ucraina.

Mai multi soldati rusi au aparut in conferintele de presa sustinute de autoritatile ucrainene, doar cativa dintre cei 600 despre care presedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune ca au fost capturati.

Trei piloti ai fortelor aeriene rusi capturati, care au vorbit pentru CNN, nu au spus ca vorbeau sub constrangere, iar cuvintele lor par sa fie asemanatoare cu ale altor prizonieri de razboi rusi care au vorbit dupa capturarea lor. Ei spun ca acesta nu este un razboi pe care doresc sa-l duca.

Interviul CNN cu cei trei prizonieri rusi a dezvaluit ca acestia au avut o neliniste profunda cu privire la misiunea lor si suferinta civililor ucraineni, in timp ce au avut si cuvinte dure pentru comandantul lor sef, presedintele rus Vladimir Putin.

CNN a cerut acces ministerului de Interne ucrainean pentru a vorbi cu prizonierii. Solicitarea a fost facuta inaintea unei conferinte de presa care a avut loc vineri la Kiev. CNN a vorbit cu cei trei barbati imediat dupa acea conferinta de presa.

CNN au fost singurii jurnalisti din sala si in niciun moment serviciile de securitate ucrainene, care se aflau in sala, nu au intervenit sau au indrumat CNN sau prizonierii sa puna sau sa raspunda la intrebari specifice. Interviul a fost realizat in limba rusa.

Prizonierii nu erau incatusati si, desi nu s-au miscat de pe scaune, pareau sa nu aiba nicio retinere fizica.

Cei trei piloti stateau in jurul unei mese. Unul dintre ei avea o taietura in frunte, despre care a spus ca a fost facuta inainte de capturare.

„Tratamentul a fost acceptabil. Ne-au oferit mancare si bautura. Au oferit tratament medical”, a spus un pilot, al carui prenume este Maxim.

Prizonierii au vorbit despre apeluri in lacrimi acasa.

Marturia lor pare sa sustina evaluarile occidentale conform carora exista probleme de moral in randul unor trupe rusesti din Ucraina. La 1 martie, un inalt oficial american a declarat ca SUA au „indicii ca moralul scade in unele” dintre unitatile ruse.

„Nu s-au asteptat din nou la rezistenta pe care urmau sa o obtina si ca propriul lor moral a avut de suferit ca urmare”, a spus oficialul.

Maxim, un ofiter si pilot, a vorbit cel mai mult. Parea invinetit si foarte palid, dar vorbea lucid pe tonul unui soldat profesionist. CNN foloseste doar prenumele prizonierilor de razboi pentru propria lor protectie.

El a spus ca a primit „ordinul secret de lupta” abia cu o zi inainte ca Putin sa anunte „operatiunea militara speciala” impotriva Ucrainei.

Pilotii au fost intrebati ce parere au despre afirmatiile lui Putin conform carora Ucraina ar fi condusa de neo-nazisti.

„Cred ca a fost inventat ca un pretext si este ceva ce lumea nu poate intelege”, a spus Maxim. „Dar Putin si cercul lui au nevoie de acest lucru pentru a-si atinge propriile obiective. Un astfel de pas a fost ca ar fi benefic pentru ei sa raspandeasca dezinformarea despre fascism si nazism.”

„Nu am vazut nazisti sau fascisti. Rusii si ucrainenii pot comunica in aceeasi limba, asa ca vedem ce se intampla (la acesti oameni)”, a spus Maxim.

„Este greu sa dai o evaluare directa a actiunilor sale. Dar, cel putin, judecand dupa consecintele ordinelor sale, el este incorect.”

La o conferinta de presa diferita in acelasi loc, un ofiter de recunoastere pe nume Vladimir care fusese capturat a spus unui grup de reporteri internationali: „Guvernul nostru ne-a spus ca trebuie sa eliberam populatia civila. Vreau sa le spun militarilor rusi: lasati-va armele si parasiti posturile, nu veniti aici. Toata lumea vrea pace aici.”

Vladimir a facut apoi un pas mare mai departe, spunand: „Vreau sa-i spun comandantului nostru sef sa opreasca actele teroriste in Ucraina, pentru ca atunci cand ne vom intoarce ne vom ridica impotriva lui”.

Un alt ofiter s-a adresat direct lui Putin.

„Nu vei ascunde asta pentru mult timp. Sunt multi ca noi aici. Mai devreme sau mai tarziu, vom veni acasa.”

Vorbind pentru CNN, Maxim, pilotul, a devenit emotionat de suferinta provocata civililor de la invazie.

„Nu este vorba doar de demilitarizarea Ucrainei sau de infrangerea Fortelor Armate ale Ucrainei, ci acum orase de civili pasnici sunt distruse. Chiar si, nu stiu, ce poate justifica, la naiba, lacrimile unui copil, sau si mai rau, moartea unor oameni nevinovati, a copiilor.”

El a spus ca sunt la curent cu ceea ce s-a intamplat in locuri precum Mariupol, unde aproape 1.600 de oameni au fost ucisi de la inceputul invaziei.

„A fost un fapt infiorator, nu doar pentru ca este o crima. Este vandalism. Nu poti ierta astfel de lucruri. Sa bombardezi o maternitate ?” el a spus.

„Este cea mai perversa forma de neo-nazism, neo-fascism. Cine s-ar putea gandi la asa ceva?”

Un alt pilot, al carui prenume este Alexei, a adaugat in liniste: „Nu depinde de noi, pe cine sa bombardam, ce sa bombardam. Este o comanda.”

Prizonierii vorbesc despre confuzie, reticenta

Maxim si colegii sai piloti au sugerat ca exista o neliniste larg raspandita cu privire la ofensiva din Ucraina.

„Stiu ca in unitatea mea sunt total impotriva”, a spus Maxim.

„Au multe rude si prieteni [in Ucraina] si li s-a spus ca este o operatiune localizata in DNR [zona separatista Donetk sustinuta de Rusia] si nu un atac asupra intregii tari. Divizia mea a fost total impotriva ei.” continuare 

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page