Press "Enter" to skip to content

Povestea tânărului din Banat care crește iepuri gigantici: „Pe primul l-am ținut în cușca câinelui!”

Lucian Onujec este un tânăr de 38 de ani din Lugoj, care a uimit o țară întreagă cu iepurii uriași pe care îi crește și cu care participă la expoziții în țară, dar și în străinătate.

Lucian Onujec este instructor de fitness și culturism, însă ceea ce îl împlinește cu adevărat este iubirea pe care o are pentru animale.

De aproximativ 20 de de ani, tânărul crește iepuri din rasa Uriaș german și Uriaș alb german, simpaticele animale care l-au făcut celebru în toată țara.

Tânărul a obținut de patru ori titlul național și au primit mai multe calificări la campionatele europene, unde au obținut cel mai mult 97 puncte, din 100 posibile.

„Primul iepure l-am ținut în cușca câinelui!”

Lucian povestește că primul iepure uriaș l-a primit de la un prieten și pentru că era atât de mare, a trebuit să îl țină în cușca câinelui.

„Iepuri am din copilărie, doar că nu erau de rasă, ci doar metiși. Am avut în copilărie un prieten foarte bun, care avea iepuri și porumbei. Eu, zilnic eram la el și aveam grijă de ei împreună. Le dădeam de mâncare, le făceam curat, îi puneam să pască într-un țarc. La un moment dat, el a plecat la facultate, la Timișoara, și nu a mai putut să aibă grijă de ei și s-a decis să-i taie. Am vorbit cu el să-mi dea și mie unul și mi-a ales cel mai mare iepure pe care îl avea. L-am dus acasă și l-am pus în cușca câinelui. Așa am pornit! Primul iepure l-am ținut în cușca câinelui, pe care am pus o plasă de rapiță, să nu iasă, pentru că nu aveam cuști pentru el. La mine în familie nu a avut niciodată nimeni iepuri”, povestește Lucian.

De asemenea, tânărul a povestit despre faptul că a avut ocazia să îl întâlnească pe Hertzog Iacob, care a fost părintele cuniculiculturii din România și cum a ajuns să participe la concursuri cu iepurii săi.

“Nu mi-a spus nimeni că ăsta e un criteriu important pentru concursuri, să aibă cât mai multe kilograme, dar tot voiam eu să fac iepurele ăsta să fie cât mai mare. Din ce auzisem, la vremea aceea, șase kilograme ar fi fost foarte mult pentru un iepure. Iepuroaica, pe care o avem eu, nu trecea nicicum de cinci kilograme. Și am început să mă interesez. Am întrebat un crescător de la o asociație din Lugoj, cine are cei mai buni iepuri din România. Așa am aflat de o persoană, Hertzog Iacob, din Recaș, care ar fi fost părintele cuniculiculturii din Romania și cred că și astăzi, dacă ar mai fi trăit, i-ar fi bătut pe mulți în acest domeniu. Avea o mână de aur la iepuri, avea multe rase. El m-a învățat foarte multe, pentru că până la urmă am ajuns la el”, a afirmat Lucian.

Primul iepure de rasă l-a primit de la tatăl său

„În 2002, am fost cu tatăl meu în Piața Iosefin, în Timișoara, pentru că eu căutam mereu iepuri mari. Și acolo am găsit pe cineva care avea o iepuriță mare și una mai micuță. Prețul nu-l mai știu exact, dar știu că a fost exagerat pentru vremurile alea. Ăla a fost primul iepure uriaș gri pe care l-am avut, cumpărat de tatăl meu, în martie 2002. A fost primul iepure de rasă pură, cu acte și tatuaj, pe care eu l-am avut. Ulterior l-am căutat pe Iacob Hertzog, pentru că aveam nevoie și de mascul la iepuroaica pe care am cumpărat-o și trebuia să fie, la fel, de rasă. Când am ajuns la el, câteva nopți nu am dormit de bucurie. Nu îți poți imagina ce avea omul ăla. Peste 100 de iepuri, de toate rasele! M-am împrietenit cu el și, în fiecare sâmbătă, făceam naveta cu trenul de la Lugoj, unde stăteam eu, până la Recaș. Mă uitam, stăteam, învățam! De la el am învățat tot despre iepurii de rasă. Și el m-a văzut că avem ochi pentru iepuri și le spunea mereu celor de la asociație că o să fiu un mare crescător”, a adaugat Lucian.

După ce a fost inițiat de Iacob Hertzog, tânărul a vrut să să facă parte din elita crescătorilor de iepuri uriași

“M-am înscris în Asociația Fauna din Lugoj, aveam 18 ani, și am început să particip la expoziții. Mi-am mai cumpărat iepuri, de la domnul Hertzog. Apoi l-am întrebat unde găsesc iepuri mai buni decât avea el, decât se găseau în România. Și mi-a spus că în Germania se află elita crescătorilor de iepuri uriași. Nu aveam posibilități la vremea respectivă să merg în Germania, pentru că eu veneam dintr-o familie simplă și nu aveam bani atât de mulți să-mi permit să merg în Germania, să investesc în iepuri, dar am rămas cu gândul ăsta. La un moment dat, am găsit un crescător acolo. Am avut un unchi în Germania și cu ajutorul lui am început să import primii iepuri”, spune Lucian, care acum participă mereu la expozițiile din Germania.

„Rasa, masa, casa!” Acestea sunte regulile după care tânărul crește iepurii gigantici 

„Orice animal cu care mergi la competiție se crește după anumite reguli. Rasa, masa, casa! Toate astea trebuie să fie perfecte, dacă vrei să ai rezultate. La rasă, dacă nu are gena potrivită, nu va ajunge niciodată campion. Dacă nu e hrănit corespunzător, iarăși, șansele sunt mici să ajungă campion. Trebuie hrănit în funcție de sezon. De exemplu, dacă este în reproducere, în perioada de lactație, trebuie o anumită alimentație, care diferă și la iepurii în creștere, tineret. Adăpostul e și el important și trebuie să asigure cele mai bune condiții. Cel mai important este vara, când iepuri nu rezistă la căldurile pe care le avem noi. Iarna sunt foarte rezistenți, dar când fată și e foarte frig mor puii. Ca să eliminăm toate aceste chestii, trebuie construit un adăpost unde temperatura să fie constantă”, recomandă crescătorul de iepuri.

Prețul cu care a reușit să vândă cel mai scump iepure

„Cel mai scump iepure pe care eu l-am vândut a fost unul de 500 de euro. Am vândut iepuri în Polonia, Bulgaria, Spania, în Olanda și am vândut chiar și în America. Primul vândut în America a fost unui pilot de aviație, Jim Dan Garish, din Chicago. A venit personal și a cumpărat doi pui, pentru că sunt mai ușor de transportat. Apoi, în urmă cu câteva săptămâni, am fost contactat de o doamnă, mare iubitoare de iepuri, Elizabeth Stricland, din Missouri,  care a venit la mine, în România, și a cumpărat doi iepuri. A stat două zile, mi-a văzut crescătoria, a rămas impresionată. A făcut peste 8800 de kilometri, cu niște costuri infernale, pentru a duce doi iepuri în America. Am vorbit cu ea și a ajuns cu bine, iepurii s-au adaptat deja și eu sunt fericit că iepurii mei, cu codul RO4 au ajuns pentru a doua oară în America”, spune Lucian.

De asemenea, tânărul mai crește și porumbei voiajori, cu care merge la competiții, dar și pisici.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page