Press "Enter" to skip to content

Moșii de Toamnă 2023. Data la care pică în acest an Sâmbăta Morților și ce tradiții trebuie să respecte credincioșii

Ne aflăm în luna august și urmează un eveniment important în rândul creștinilor. Mai exact, Moșii de Toamnă 2023. Ei bine, Sâmbăta Morților din timpul acestui anotimp are o dată variabilă, strâns legată de celebrarea Sfântului Mucenic Dimitrie. Care sunt regulile pe care trebuie să le respecți.

  • Moșii de Toamnă 2023
  • Când pică în acest an Sâmbăta Morților
  • Care sunt regulile pe care trebuie să le respecți

În fiecare an, creștinii sărbătoresc Moșii de Toamnă. Aceasta este o sărbătoare cu o dată variabilă, dar care cade întotdeauna într-o zi de sâmbătă.

Mai mult, ea este zi strâns legată de celebrarea Sfântului Mucenic Dimitrie. În cazul în care nu știai, există patru astfel de sâmbete pe parcursul anului, câte una în fiecare anotimp, dedicate sărbătoririi Moșilor.

Când pică în acest an Sâmbăta Morților

Această sărbătoare a Moșilor de Toamnă este strâns asociți cu sărbătoarea Sfântului Mucenic Dimitrie, cunoscută și că Izvorâtorul de mir.

Anual, atât data Moșilor de Toamnă, cât și cele ale celorlalte Moși (Moșii de Iarnă, Moșii de Vară și Moșii de Primăvară) sunt flexibile, însă toate cele patru sunt sărbătorite numai în zile de sâmbătă.

În acest an, Moșii de Toamnă vor fi sărbătoriți pe 4 noiembrie, mai exact în prima sâmbătă a lunii respective.

Care sunt regulile pe care trebuie să le respecți

Această sărbătoare din toamnă este caracterizată prin legătura sa cu sărbătoarea Sfântului Mucenic Dimitrie și prin aducerea de omagii celor decedați.

În această zi, preoții conduc o slujbă specială, în timp ce credincioșii aduc diferite preparate, cum ar fi vin, colivă, colăcei și alte mâncăruri, pentru a fi sfințite.

Apoi, alimentele vor fi apoi distribuite în memoria celor care au trecut în neființă. În tot acest timp, la biserică, se scriu pomelnice în care se roagă pentru sufletele celor aflați în ceruri. După care, imediat după slujba de la biserică, oamenii merg la cimitir pentru a aprinde lumânări în memoria celor decedați.

Totodată, este tradițional ca femeile să între în biserică cu capul acoperit în această zi.

Este evitată, în același timp, și activitatea de măturat, pentru a nu ridica praf, și de aruncat gunoi, deoarece se crede că acesta ar putea ajunge la cei decedați. Mai mult decât atât, spălarea hainelor este ocolită, similar altor sărbători.

Potrivit tradiției, creștinii sunt sfătuiți să evite mersul la fântâni sau în intersecții izolate, deoarece există credința că ar putea întâlni spirite rele și malefice în acele locuri.

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești pentru mântuirea și pomenirea celor adormiți

În ziua în care se face mântuirea celor adormiți este bine să rostești o rugăciune foarte importantă pentru aceștia.

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac. Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite. Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfântului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”, aceasta este rugăciunea pe care trebuie să o rostești pentru mântuirea și pomenirea celor adormiți.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page