Press "Enter" to skip to content

Mioara Roman, secrete din căsnicia de 30 de ani cu Petre Roman: „Am fost ca un trofeu”

Mioara și Petre Roman au fost căsătoriți timp de 30 de ani! Au divorțat în 2007, când politicianul a întâlnit-o pe Silvia Chifiriuc, însă Mioara Roman și-a păstrat tot timpul imaginea de femeie puternică din spatele unui bărbat foarte puternic. Puţini ştiu, însă, cine este ea cu adevărat şi din ce familie provine Mioara Roman, care are acum 81 de ani.

Mioara Roman provine dintr-o familie bună a Bucureștiului, a fost o tânără cu studii înalte, care era foarte dorită de bărbații vremii. La 30 de ani, mama Oanei Roman era o mică divă a Capitalei, după cum spune chiar ea. O femeie independentă, sigură pe ea, foarte deșteaptă și care nu aștepta un bărbat care să aibă grijă de ea. Ba dimpotrivă!

‘Nu mi-a plă­cut niciodată să ies în faţă. Viaţa mea a fost viaţa unei persoane care venea din­tr-o familie de clasă medie, cu as­pi­raţii mic-burgheze, cu bunici în­vă­ţători şi părinţi profesori şi diplomaţi.

Tata, Ion Georgescu, a fost copil de ţă­ran, dar cu studii înalte. A fost ele­vul lui D.D. Roşca şi al lui Lucian Bla­ga. Apoi a plecat să studieze la Geneva, unde a fost elevul lui Jean Piaget. În 1942, şi-a dat doctoratul cu Al. Rosetti şi Mihai Ralea, iar în 1946 a plecat „secretar 1′ la Varşovia. Mai târ­ziu, tata a deschis ambasade la Cai­ro, Teheran, Bagdad şi Alger.

La Cluj, a cunoscut-o pe mama, fată de învă­ţă­tor, dintr-o familie cu o situaţie bu­nă, cu trăsură, şaretă, 2000 de oi şi „gre­dină’ de două hectare. Mama l-a ur­mat peste tot, îl ajuta făcând pe se­cre­tara.

Eu m-am născut în România, în 1940, când a început războiul, iar şcoa­la am făcut-o în Varşovia, în Egipt, la Lycée Français du Caire, şi apoi în România’, a povestit Mioara Roman într-un interviu acordat scriitorului Ion Coja, conform Ciao.

‘Eram o femeie de 30 de ani, o mică divă a Bucureştiului’

Dacă acum are mai multe probleme de sănătate, inclusiv Parkinson și petrece mult timp la centre de recuperare, în tinerețe, însă, Mioara Roman era o femeie frumoasă, deșteaptă, dar mai ales râvnită de mulți bărbați.

‘Eram o femeie de 30 de ani, o mică divă a Bucureştiului, greu de prins, fiindcă eram foarte libe­ră. Aveam slujba mea şi copilul meu, pe Catinca, dintr-o primă şi scurtă căsătorie.

La 20 de ani, cu o mamă greco-catolică de la Cluj, nu puteai trăi cu un bărbat fără acte. Tata mi-a zis: „Bine, te mă­riţi, dar o să vezi că ce-ţi place la 20, n-o să-ţi mai placă la 30′. A avut dreptate!

Cu Petre ne ştiam de mici. Eu locuiam pe strada Ar­gentina, iar el, cu ceilalţi trei fraţi ai lui, pe Aleea Alexandru, la o aruncătură de băţ. Cu sora lui spanioloaică, Mireya, eram chiar prietenă.

Pe Petre nu l-am mai revăzut însă 20 de ani. În timpul ăsta, a terminat Politehnica, a plecat cu bursă la Toulouse, a câştigat prin concurs un post de asistent la Ecole Polytechnique acolo şi şi-a luat doctoratul.

L-am revăzut abia în 1974. Mama lui, Hortensia Roman, era redactor-şef la Radio­difu­zi­une. Mă adora şi sunt convinsă că ceea ce-i povestea lui Petre despre mi­ne a contat foarte mult. A întreţinut ima­ginea pe care, de alt­fel, o aveam, de fe­meie extrem de ca­pabilă’, mai povestea cu ani în urmă Mioara Roman.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page