Press "Enter" to skip to content

Minivacanță de 6 zile pentru români. Oamenii se vor bucura înainte de sărbătorile pascale

Angajații se vor putea bucura de o minivacanță de 6 zile înainte de sărbătorile pascale, în 2024, ca urmare a unei decizii luate de Guvernul României anul trecut. S-a format punte între mai multe zile libere. Ce se va întâmpla cu orele elevilor de la școală.

Minivacanță de 6 zile pentru angajații români

Înainte de sărbătorile pascale ortodoxe din anul 2024 și chiar și în perioada acestora, angajații români vor beneficia de unele zile libere. Acestea urmează să fie luate în mod consecutiv, având în vedere că Ziua Muncii este celebrată pe 1 mai, iar Paștele cade în anul curent pe 5 mai.

Fiindcă 1 mai pică într-o zi de miercuri, iar 3 mai într-o zi de vineri (Vinerea Mare), ambele urmate de weekendul în care se sărbătorește Paștele Ortodox, autoritățile statului au decis să formeze o punte între acestea, oferind angajaților români posibilitatea de a se bucura de o minivacanță de 6 zile astfel:

  • 1 mai: Ziua Muncii;
  • 2 mai: zi liberă (punte);
  • 3 mai: Vinerea Mare;
  • 4 mai: weekend, sâmbătă;
  • 5 mai: weekend, duminică (Paște).

Ce a decis Guvernul privind recuperarea activităților profesionale de pe 2 mai

Așa cum am precizat, Guvernul a stabilit anul trecut ca ziua de 2 mai 2024 să fie zi liberă, însă nu pentru toată lumea, ci doar pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că acestea se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează și perioade de repaus săptămânal.

Astfel, autoritățile statului au decis ca 2 mai 2024, declarată zi liberă pentru organizarea minivacanței de 6 zile, să se recupereze până la finalul lunii în cauză, în funcție de planificările fiecărei instituții.

Cine nu va primi liber de la locul de muncă, de fapt

„Pentru recuperarea zilelor libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 mai (…), potrivit planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei instituții publice.

Prevederile (…) nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii, și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen pe 2 mai (…) sau participanţilor în aceste procese”, arată Ministerul Muncii.

Vor avea elevii vacanță de Paște în 2024?

În ceea ce privește situația elevilor din România, Paștele ortodox coincide cu perioada vacanței de primăvară din anul 2024. Asta înseamnă că cei mici se vor bucura de zile libere în contextul sărbătorilor pascale, chiar dacă nu au o vacanță declarată expres pentru ele.

Vacanța copiilor va începe pe 27 aprilie 2024, sâmbătă și se va încheia pe 7 mai 2024, într-o zi de marți. Astfel, cei mici vor avea 11 zile libere.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page