Press "Enter" to skip to content

Iohannis a vorbit cu Rafila despre pandemie: nu se gandeste la restrictii, sper sa aiba dreptate

„Mi-a spus ca nu se gandeste la masuri restrictive, ci doar la recomandari, eu sper sa aiba dreptate”, a spus presedintele Klaus Iohannis.

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a anuntat recent ca in perioada urmatoare este estimata o crestere a numarului de cazuri de infectari cu COVID.

„Avand in vedere ca au trecut cel putin 5 luni de la valul initial, valul din ianuarie-februarie, si majoritatea celor vaccinati cu 3 doze au cel putin 6 luni de la incheierea acestei vaccinari cu 3 doze, este clar ca exista o eludare a raspunsului imun si practic aceasta subvarianta Omicron BA5 produce infectii si la persoanele vaccinate si la cele trecute prin boala. Asa ca estimam o crestere in perioada urmatoare fara sa avem insa posibilitatea unei predictii extrem de riguroase, avem totusi doua scenarii: unul, in care varful acestui mini-val sau val, o sa vedem in functie de numarul de cazuri, o sa fie undeva intre 7 si 10 august, cea de-a doua varianta, mai putin optimista, in care varful acestui val va fi spre sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie”, a declarat Alexandru Rafila.

Acesta sustine ca in varful valului se estimeaza circa 70.000 de cazuri saptamanal, ceea ce inseamna 10.000 de cazuri in fiecare zi.

„Din ceea ce am citit si pentru alte state, prezumtia este ca varful acestui val in Europa va fi undeva la sfarsitul lunii iulie. Stiti bine ca noi avem un decalaj de 2 saptamani fata de restul UE si din cauza asta un scenariu rezonabil probabil ca o sa fie intre 14 si 21 august”, a precizat ministrul Sanatatii.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page