Press "Enter" to skip to content

Încep relaxările, UE a decis! Ce restricții urmează să fie eliminate

După doi ani marcați de restricții pe care autoritățile le-au impus pentru limitarea răspândirii virusului care ne-a schimbat viața, vin primele vești bune. La nivel european se discută de câteva zile posibilitatea eliminării unor măsuri care vizează circulația în UE. Iată la ce concluzii au ajuns miniștrii UE!

Uniunea Europeană recomandă eliminarea unor restricții

După lungi discuții, miniștrii UE au ajuns la un acord și vor să elimine restricțiile suplimentare pentru cei care dețin certificatul verde. O altă noutate este că statele membre sunt de acord să se alinieze la o singură perioadă de valabilitate pentru certificatele emise pentru ciclul primar de vaccinare 9 luni (270 de zile).

Acestea sunt cele mai importante prevederi ale acordului stabilit de către miniștri UE. Sunt vești bune care ne aduc cu un pas mai aproape de normalitate.

Astăzi, 25 ianuarie, miniștrii UE au ajuns la un acord privind actualizarea normelor pentru facilitarea liberei circulații în UE în condiții de siguranță în timpul pandemiei de COVID-19. Acordul vine ca urmare a propunerii Comisiei din 25 noiembrie 2021, a transmis Comisia Europeană.

Prin intermediul unui comunicat, Comisia Europeană a subliniat că orice măsură de restricționare a liberei circulații trebuie să fie nediscriminatorie și proporțională și că statele membre nu ar trebui, în principiu, să refuze intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care călătoresc din alte state membre.

Relaxări la nivel național. Ce a anunțat ministrul Sănătății

Vești bune și la nivel național cu privire la ceea ce urmează să se întâmple în contextul pandemiei. Ministrul Sănătății, care este și reprezentantul țării noastre la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat că am putea scăpa de o parte dintre restricții chiar la începutul primăverii.

Alexandru Rafila estimează că apogeul valului 5 va fi undeva în intervalul 10-15 februarie, iar după această dată numărul de infectări va scădea simțitor. Profesorul Rafila a subliniat că restricțiile vor fi anulate gradual și că masca de protecție va fi ultima la care vom renunța.

 

Potrivit spuselor sale, în valul 5 nu sunt cazuri grave ca în etapele precedente, când saloanele ATI erau pline, însă se observă o transmisibilitate mai mare a virusului care afectează tot mai mulți medici sau pacienți din spitale care sunt internați pentru cu totul alte probleme.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page