Press "Enter" to skip to content

Doliu în teatrul românesc. Boris Petroff, actorul cunoscut pentru rolul Geppetto, a murit

Lumea teatrul românesc este în doliu. Actorul Boris Petroff, faimos pentru rolul lui Geppetto, jucat mai bine de 3 decenii, a murit la vârsta de 82 de ani.

Este doliu pe scena teatrului românesc. Boris Petroff, actorul cunoscut pentru rolul Geppetto, a murit la vârsta de 82 de ani.

”Un artist desăvârșit, care și-a dedicat zeci de ani din viață teatrului pentru copii. Un spirit ludic, mereu șugubăț și cu zâmbetul pe buze, plin de o vivacitate molipsitoare”, scrie UNITER, pe Facebook.

Boris Petroff, actorul care a jucat 35 de ani rolul Geppetto, a murit. Avea 82 de ani

Uniunea Teatrală din România (UNITER) a fost cea care a făcut tristul anunț despre decesul marelui artist. Acesta începe cu un titlu elocvent: ”A murit Geppetto!”

Acest rol a fost cel care a marcat cariera prodigioasă a lui Boris Petroff. Mai bine de o jumătate de veac, acesta a jucat neîntrerupt roluri remarcabile.

Fără îndoială însă, rolul cu care s-a identificat și pe care l-a jucat timp de 35 de ani pe scena Teatrului ”Ion Creangă” din București a fost Geppetto din ”Pinocchio” de Carlo Collodi în regia lui Cornel Todea.

Boris Petroff a mai avut apariții în peste 20 de filme, având roluri secundare și episodice. ”A jucat în multe spectacole de teatru de televiziune, iar vocea lui ne-a bucurat în nenumărate spectacole de teatru radiofonic, a căror regie a și semnat-o uneori”, scriu cei de la UNITER.

Boris Petroff, peste o jumătate de secol pe scenă

Timp de 55 de ani, Boris Petroff s-a aflat neîntrerupt pe marea scenă. Debutul său ca ca profesionist a fost consemnat în 1964 la Teatrul de Stat din Oradea, actualul Teatrul „Regina Maria”.

Apoi, din 1966 până în 1974 a activat la Teatrul Tineretului Piatra Neamț, iar din 1974 până la pensionare a jucat pe scenele Teatrului ”Ion Creangă” din București, Teatrului Evreiesc de Stat și Teatrului Nottara.

A avut de-a lungul carierei peste 165 de roluri în piese din dramaturgia românească și universală, bucurându-și publicul în peste 4000 de reprezentații.

Cariera și-a încheiat-o pe scena Teatrului ”Tony Bulandra” din Târgoviște. Activitatea sa a fost apreciată de breasla teatrală. În anul 2004 Boris Petroff a primit Premiul special UNITER pentru teatrul de copii.

Mai mulți ani, Boris Petroff a fost președintele juriului Festivalului de Teatru pentru Elevi ”Ferdinand I”.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You cannot copy content of this page