Press "Enter" to skip to content

Doliu în lumea modei! A murit Iris Apfel, creatoarea simbol de la New York

Doliu în lumea modei! A murit Iris Apfel, creatoarea simbol de la New York, care a reușit să facă furori de-a lungul anilor.

Este doliu în lumea modei după ce Iris Apfel, simbol excentric al modei de la New York, a murit. Aceasta a fost subiect de expoziții ani întregi, iar numele său cu siguranță nu va fi uitat prea curând.

Doliu în lumea modei

A murit Iris Apfel. Anunțul a fost făcut într-o postare pe rețelele de socializare. Deși simbolul modei de la New York era încă activă pe rețelele de socializare cu o zi înainte, iată că ceva s-a întâmplat.

Din postare înțelegem că Iris Barrel Apfel a murit la 102 de ani, vineri, 1 martie. Iar alături de rândurile scrise observăm o fotografie cu ea, într-o rochie lungă neagră cu model auriu, alături de o pereche de ochelari negri.

„Iris Barrel Apfel, 29 august 1921 – 1 martie 2024″, se arată în postare. Cine a fost însă Iris Apfel? Numele ei este cunoscut la nivel mondial, în special la New York, ea fiind un adevărat simbol al modei.

Și nu a renunțat niciun moment la pasiunea ei. Chiar recent, Iris Apfel a semnat o colecţie pentru H&M, după multiple colaborări cu branduri celebre precum Citroën, Magnum, Happy Socks şi MAC, printre altele. Mai mult de atât, ea a inspirat şi o păpuşă Barbie după chipul ei.

Iris Apfel a murit la 102 ani

Și o mulțime de persoane o urmăreau și îi apreciau munca. Drept dovadă, aceasta era urmărită de nu mai puțin de 3 milioane de persoane pe Instagram, platformă unde de altfel era și activă.

Iris Apfel s-a născut în anul 1921 într-o familie de evrei din Queens la New York și a studiat istoria artei. De meserie, aceasta a ajuns să fie decorator de interior și a participat la renovările Casei Albe pentru nouă preşedinţi.

Ulterior însă, s-a reprofilat pe haine. Astfel, timp de un deceniu, celebrul simbol al modei de la New York, a reușit să adune o colecție de haine ale celor mai mari creatori de modă din secolul XX.

Iar toate cele adunate au umplut două etaje ale apartamentului său din Park Avenue. Ceea ce a făcut a fost atât de impresionant încât în anul 2005, Muzeul Met din New York a dedicat o retrospectivă acestei garderobe.

Deși nu a primit multe încurajări de-a lungul carierei sale, ea nu a renunțat niciodată. „Cineva mi-a spus odată: Nu eşti drăguţă şi nu vei fi niciodată. Dar asta nu contează. Tu ai ceva mult mai important: ai stil”, povestea des Iris Apfel.

Menționăm faptul că povestea ei a generat atât de mult interes încât în anul 2014 a ajuns să fie și subiectul documentarului realizat de Albert Maysles, “Iris”. În timp ce ea a murit la 102 ani, soțul ei s-a stins din viață mai devreme.

Iris Apfel și-a pierdut sufletul pereche în anul 2015. Cei doi au fost împreună 67 de ani. Carl, care era un industriaș textil, s-a stins din viață la vârsta de 100 de ani. Între timp, Iris Apfel a continuat să își urmeze pasiunea. Acum însă, lumea modei va fi mai săracă fără ea. 

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page