Press "Enter" to skip to content

Dispozitivul pe care e obligatoriu să îl ai în casă dacă locuiești la bloc. Se dau amenzi uriașe pentru cei care nu respectă această regulă

Locuitul la bloc are o serie de dezavantaje. Cine nu respectă anumite reguli și obligații se poate trezi cu amenzi de 1000 de lei.

Dispozitivul pe care e obligatoriu să îl ai în casă dacă locuiești la bloc. Locuitorii de la bloc trebuie să respecte anumite reguli. Unele dintre ele sunt impuse prin legi, altele de asociațiile de proprietari. Un exemplu în acest sens e legea care îi obligă pe românii racordați la sistemele centralizate de încălzire să-și monteze în casă un anumit dispozitiv. Vorbim despre repartitoarele de căldură.

Dispozitivul pe care e obligatoriu să îl ai în casă dacă locuiești la bloc

Cine nu își montează aceste repartitoare până la final de an riscă amenzi de până la 1000 de lei.

Potrivit legii, e obligatoriu să fie montat câte un repartitor pe fiecare calorifer din imobil. Aparatul măsoară căldura dată de calorifer, dar și aerul din locuință. Repartitoarele nu au acceași eficiență peste tot, spre exemplu în blocurile care nu au fost izolate sau în cele care nu au instalațiile la căldură reabilitate. În țara noastră gradul de contorizare e de 50%, aceasta fiind cea mai mică valoare din Europa.

Nicușor Dan: „Problema o avem pe reţeaua principală că acolo sunt pierderile cele mai mari, pe secundară pierderile sunt relativ mici”

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a fost întrebat recent care e starea rețelei de termoficare din București, iar edilul a spus că se lucrează pe zece mari șantiere.

„Problema o avem pe reţeaua principală că acolo sunt pierderile cele mai mari, pe secundară pierderile sunt relativ mici. Pe reţeaua principală, 2017-2018, s-au făcut sub 10 kilometri pe an, în 2019 şi 2020 s-au făcut cam 20-25 de kilometri pe an.

Noi în 2021 am făcut 28, în 2022 am făcut 32, în 2023 sper să facem 50, adică în momentul de faţă avem vreo 10 şantiere mari care sunt deschise şi pe care fiecare dintre ele se lucrează”, a explicat Nicuşor Dan, întrebat despre stadiul lucrărilor la reţeaua de termoficare, într-o emisiune difuzată de postul B1 TV.

Primarul a precizat că ar vrea ca anul acesta să se poată realiza reabilitarea a 50 de kilometri din rețeaua de termoficare.

„Pe termoficare, într-adevăr, am fost optimist, am spus 100 km pe an, după care am spus 50 şi în sfârşit anul acesta eu sper să ajungem la 50 de kilometri. Ce e important este că calitatea serviciului creşte. După ani de zile în care a scăzut, calitatea serviciului creşte.

Cel mai simplu indicator, câtă apă pierzi, pentru că, cu cât pierzi mai multă apă, cu atât presiunea şi căldura care ajunge e mai mică. Dacă pierzi mai puţină, ajunge mai mult. După 10 ani în care s-a pierdut tot mai mult, în acest mandat a început să se piardă mai puţin. Faţă de cel mai rău an, care a fost 2020, undeva la 20% mai puţin pierdem acum – în 2022, unde avem date certe. În 2023 va fi mult mai bine”, a completat Dan.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page