Press "Enter" to skip to content

Delfinii din Marea Neagră, victime ale poluării fonică. Ce s-a întâmplat pe la Eforie Nord

Turiștii din stațiunea Eforie Nord au avut parte de o experiență extraordinară pe plajă în timpul ultimei lor vacanțe la malul Mării Negre. Doi delfini jucau veseli în apele adânci de la doar câțiva metri de mal, oferind un spectacol unic în fața ochilor uimiți ai turiștilor prezenți.

Această întâlnire neașteptată cu aceste creaturi minunate ale mării a fost capturată rapid de turiști cu ajutorul telefoanelor lor mobile, toată lumea fiind nerăbdătoare să imortalizeze momentul extrem de rar.

Delfinii din Marea Neagră, victime ale poluării fonică

Poluarea fonică este una dintre principalele cauze ale dispariției delfinilor din Marea Neagră. Cercetătorii trag un semnal de alarmă cu privire la impactul negativ pe care îl au motoarele navelor, sonarele și exploziile din nordul Mării Negre asupra vieții marine. Aceste zgomote puternice îi împing pe delfini spre țărmurile turcești și bulgare, unde se află în pericolul de a rămâne prinși în plasele de pescuit sau se eșuează pe țărm.

În ultima perioadă, peste 80 de delfini au fost găsiți morți pe țărmul turcesc, ceea ce a fost considerat de către experți drept o creștere alarmantă. Jumătate dintre aceștia au murit din cauza plaselor de pescuit în care s-au prins, în timp ce ceilalți nu prezentau semne distinctive ale acestor capcane sau urme de răni provocate de arme de foc.

Cercetătorii din domeniul marin consideră că una dintre cauzele posibile ale morții delfinilor este trauma acustică cauzată de sonarele și zgomotul puternic generat de navele care circulă în zonă.

@eforieonline plaja plina si delfinii se joaca aproape de mal la Eforie #travelling #viral #facebook #eforieonline #fy #fyp #travellingvideos #litoralulonline #fypp ♬ sunet original – EforieOnline

Ce spun cercetătorii despre această situație

Moartea acestor delfini rămâne un mister pentru cercetători, care nu au reușit să găsească o explicație clară. Bayram Ozturk, președintele Fundației Turce de Cercetare Marină, susține că trauma acustică este una dintre posibilitățile luate în considerare, dar nu există dovezi concrete care să ateste impactul sonarului de frecvență joasă asupra delfinilor din Marea Neagră.

Expertul atrage atenția asupra faptului că nivelul ridicat al zgomotului produs de navele aflate în zonă poate avea consecințe grave asupra vieții marine.

Întâlnirea turiștilor cu cei doi delfini jucau veseli în apele Mării Negre la Eforie Nord a fost un moment unic și emoționant.

Cu toate acestea, există o latură întunecată a acestei povești, în care delfinii din Marea Neagră devin victime ale poluării fonică și a altor factori negativi care le amenință existența.

Cum a ajuns E.coli în Marea Neagră

Ministerul Sănătății precizează că prezența E.coli în apa potabilă și apa de îmbăiere denotă o contaminare fecală de origine umană sau animală – deversări de ape reziduale accidentale din diverse surse: canalizări defecte, terenuri agricole, ferme de animale, plaje insuficient întreținute.

„Pentru apa potabilă valoarea pentru E.coli, conform OG nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman, trebuie să fie pentru a nu produce îmbolnăviri. Având în vedere faptul că apa de îmbăiere poate fi ingerată accidental, în cantități mici, riscul de îmbolnăvire presupus de prezența E. Coli în apa de îmbăiere este redus, față de prezența microorganismului în apa potabilă”, susțin reprezentanții MS.

Aceștia fac recomandări pentru populație pentru prevenirea posibilelor îmbolnăviri asociate acestor concentrații crescute de E.coli.

 

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page