Press "Enter" to skip to content

De ce fug românii din Spania. Sute de mii de au plecat deja

Spania a pierdut 277.560 de români în ultimii 10 ani, după ce diaspora a plecat din această țară, scrie El Periodico de Espana.

Conform sursei citate, din 2012, comunitatea românească a emigrat treptat înapoi în România sau în alte țări cu o situație economică mai bună, precum Germania, Marea Britanie, Ungaria sau Italia.

Astfel, construcțiile și agricultura se confruntă acum cu o lipsă de forță de muncă: ”Aducem oameni din zonele rurale din Ecuador și Columbia”.

Daniela, în vârstă de aproximativ 40 de ani, tocmai și-a depus bagajul pentru un zbor către București, în aeroportul Adolfo Suárez-Madrid Barajas. Spune că pleacă pentru o „problemă personală”, că se va întoarce ”peste un timp”, deși ridică sprâncenele și înclină capul când o spune, de parcă nu ar fi foarte sigură.

Nici ea, nici prietena care o însoțește nu au o imagine clară despre viitorul lor în Spania: ”A devenit foarte scump să locuiești aici, nu mai merită”, spun ele, potrivit sursei citate.

„Înainte era mai ușor să găsești de lucru, iar acum cu ERTE (schema de ajutor a Guvernului Spaniei, n. red.) te angajează pentru câteva luni în industria hotelieră, îți dau 800 de euro pentru o zi întreagă,

iar apoi te trimit la prăjit sparanghel. Adică dacă ei iti fac contract, cu ERTE profită foarte mult”, explică Daniela.

La doar 41 de ani, s-a întors să locuiască în România alături de iubitul ei, după ce a lucrat 14 ani ca lucrătoare casnică la Madrid:

„Cu ce a câștigat, urmează să-și cumpere o casă și să înființeze o firmă. Întotdeauna a fost clar că a vrut să se întoarcă. În plus, nu e atât de mare diferență între aici și acolo”, spune și prietena ei.

În 2012, potrivit El Periodico de Espana, în Spania se aflau, oficial, 833.764 de români, însă numărul real era cu siguranță un milion, deoarece alte sute de mii lucrau la negru.

Din acel an, însă, numărul a scăzut treptat. Potrivit datelor INE, în Spania au rămas puțin peste jumătate de milion (556.204 mai exact) de români: adică cu 277.560 mai puțin, după un deceniu.

Scăderea numărului de români începe să se simtă în Spania în anumite sectoare profesionale, precum construcțiile sau agricultura, unde românii sunt muncitori foarte apreciați.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page