Press "Enter" to skip to content

De astăzi prețurile la energie electrică și gaze sunt plafonate

De astăzi, prețurile la energie electrică și la gaze sunt plafonate, odată cu intrarea în vigoare a unei ordonanțe guvernamentale.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luna trecută un set de măsuri care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie și gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie.

Care vor fi prețurile la energie și gaze

Astfel, pentru un consum de până la 100 de kilovați lună, consumatorii casnici plătesc 0,68 de lei/ pe kilovat. Pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kilovați, prețul este de 0,8 de lei pe kilovat.

La gaz, prețul practicat pentru gospodării este de 0,31 de lei pe kilovat.

Tarifele rămân valabile un an

Guvernul a estimat că de aceste măsuri beneficiază între 3,5 milioane și 4,5 milioane de gospodării. Tarifele plafonate la energie și gaze rămân în vigoare timp de un an.

Și companiile au de astăzi pachete dedicate de ajutor de stat și beneficiaza de preț fix de un leu pe kilovat pentru energia electrica și de 0,37 de lei pe kilovat pentru gaze, cu tva inclus.

„Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, tva inclus, și 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus”, a spus premierul Nicolae Ciucă atunci când a fost adoptată ordonanța.

O ordonanță similară adoptată în toamna anului trecut a introdus și un impozit de 80% pentru venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică din surse regenerabile. Prevederea a fost preluată în noua ordonanță și a fost extinsă atât ca perioadă, cu un an, cât și ca arie de aplicabilitate, pentru toți producătorii de energie electrică, indiferent de sursă.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page