Press "Enter" to skip to content

Cum faci gem de prune la cuptor. Rețete gustoase și simple

Cu siguranță și tu te gândești în acest sezon să pregătești un gem de prune, însă nu vrei să mai pregătești gemul clasic, pe aragaz și nu-ți dorești să faci mai mare căldură în casă? Ei bine, noi venim cu soluția și îți prezentăm două rețete gustoase și simple de gem de prune la cuptor. Iată de ce ingrediente ai nevoie, dar și modul de preparare!

  • Cum se pregătește gemul de prune la cuptor
  • De ce ingrediente aveți nevoie

De ce să faci gemul de prune la cuptor

Vă vom enumera câteva motive pentru care este mai ușor să faceți gemul de prune la cuptor. Există rețete foarte simple și extrem de delicioase. Iată:

  • -nu este nevoie să amestecați gemul foarte des, doar din 30 în 30 de minute
  • -nu se formează spumă la suprafață
  • -gemul va ieși mai gros decât cel fiert simplu pe aragaz
  • -are un gust mult mai intens și delicios, asemănător magiunului de prune.

Gem de prune la cuptor – rețetă clasică

Ingrediente:

  • -2 kg de prune
  • -500 gr de zahăr
  • -1 lămâie medie (doar sucul ei)
  • -1 păstaie de vanilie (opțional)

Mod de preparare:

Se spală prunele, se șterg bine și se taie în jumătate. Se elimină sâmburii și se pun într-o cratiță mai mare, cu margini joase și se ia o cratiță care poate fi băgată la cuptor.

Se despică păstaia de vanilie pe lungime, se curăță cu grijă semințele ei și se adaugă în cratiță, apoi se taie păstaia în bucăți de cca 2 sau 3 cm și se bagă și ele în cratiță. Se pune zahărul și zeama de lămâie peste fructe și se amestecă foarte bine.

Se acoperă cratița cu folie de aluminiu și se bagă în frigider pentru aproximativ opt ore. După cele opt ore, se amestecă bine prunele și se bagă la cuptor cratița la 200 de grade Celsius, pe treapta a doua de jos în sus, pentru aproximativ 30 de minute, apoi se reduce temperatura la 180 de grade Celsius și se fierbe gemul încă o oră. În timp ce fiere, gemul se amestecă din 30 în 30 de minute.

După ce gemul a fiert suficient, scoatem cratița din cuptor, eliminăm păstaia de vanilie și îl punem fierbinte, din nou, în borcane sterilizate. Depozităm borcanele reci în cămară sau în frigider.

Rețetă de gem de prune la cuptor fără zahăr

Ingrediente:

-1,5 kg de prune

Mod de preparare:

Pentru început se vor pregăti prunele care trebuie spălate foarte bine și apoi apa din prune va trebui scursă suficient, iar sâmburii prunelor se vor scoate. Pentru gemul de prune trebuie tăiate pe jumătăți sau pe sferturi și se adaugă apoi într-o cratiță, care să intre bine în cuptor. În primele 45 de minute de fierbere, prunele își vor lăsa zeamă, însă se amestecă ocazional în cratiță. După o oră și jumătatea, se scoate gemul din oala care a fost în cuptor și va fi gata de pus în borcane.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page