Press "Enter" to skip to content

Cum dovedesti vechimea daca nu mai ai cartea de munca.

Cum sa dovedesti vechimea in munca fara cartea de munca si in absenta angajatorului

 Cartea de munca a devenit o raritate si angajatorii de altadata au disparut, este esential sa stii cum sa-ti dovedesti vechimea in munca. Aceasta informatie este deosebit de utila pentru toti romanii, in special pentru cei care se pregatesc sa intre in perioada de pensionare.

Metoda principala de validare a vechimii in munca in astfel de circumstante este obtinerea unei adeverinte de vechime. De la data de 28 noiembrie 2016, angajatorii, institutiile si autoritatile publice sunt obligate sa intocmeasca acest document in momentul incheierii unui contract de munca. Nerespectarea acestei obligatii atrage amenzi considerabile, cu valori cuprinse intre 100 si 3000 de lei.

Orice salariat are dreptul de a solicita o adeverinta de vechime, iar angajatorul are la dispozitie 15 zile pentru a o elibera, incepand de la data cererii. Deja din anul 2011, evidenta activitatii salariale se realizeaza electronic in Registrul Revisal, accesibil online.

Potrivit prevederilor paragrafului 5 al articolului 34 din Codul Muncii,

„(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate“

In situatia in care angajatorul nu poate elibera adeverinta din motive obiective, salariatul poate solicita documentul la inspectoratul teritorial de munca din zona in care firma respectiva isi desfasoara activitatea, achitand o taxa de 20 de lei pe document.

Daca persoana in cauza a ramas fara  cartea de munca si angajatorul nu mai exista, acest lucru nu inseamna ca nu mai poate demonstra vechimea. In aceste situatii, Casa de Pensii poate emite decizii de pensie pe baza datelor care atesta perioadele de cotizare. In plus, hotararea judecatoreasca prin care se recunoaste vechimea poate fi obtinuta prin implicarea justitiei.

In lipsa altor dovezi privind vechimea in munca sau activitatea in diferite domenii, persoana interesata poate actiona in judecata custodele arhivei. Astfel, chiar si fara  cartea de munca, salariatul poate primi o adeverinta constatatoare a raportului de munca conform informatiilor furnizate de adevarul.ro.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page