Press "Enter" to skip to content

Cine este Rodica, femeia de pe bancnota de 10 lei. Ce legătură are cu pictorul Nicolae Grigorescu

Bancnota de 10 lei a atras atenția multor persoane datorită personajului prezentat. Toate personalitățile de pe bancnotele românești sunt alese de Banca Națională a României, iar în cazul femeii de pe bancnota de 10 lei BNR a emis un comunicat oficial.

Cine este Rodica, femeia de pe bancnota de 10 lei. Rodica, femeia de pe bancnota de 10 lei, este o figură semnificativă din istoria artei românești și a fost muza pictorului Nicolae Grigorescu pentru trei dintre tablourile sale celebre, „Rodica”, „Primăvara” și „Rodica la Pârâu”. Alegerea ei pentru a fi reprezentată pe bancnota respectivă nu a fost întâmplătoare, ci reflectă contribuția sa la opera lui Nicolae Grigorescu, scrie Fanatik.

Tabloul original „Rodica” se află în posesia Băncii Naționale Române și este expus în sala de consiliu. De asemenea, pe verso-ul bancnotei de 10 lei se mai află și o casă, denumită Casa din Vlădești, care poate fi vizitată în Muzeul Astra din Sibiu. Această construcție simbolică, construită în 1835, a fost adusă din Vâlcea și este considerată o comoară arhitecturală.

Astfel, Rodica și Casa din Vlădești sunt elemente deosebit de semnificative și simbolice prezente pe bancnota de 10 lei, oferind o îmbogățire culturală și istorică pentru cei care o utilizează în viața de zi cu zi.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page