Press "Enter" to skip to content

Cererea Chinei către Rusia și Occident. Anunțul de ultimă oră despre războiul din Ucraina

Odată cu declanșarea ofensivei rusești în Ucraina, unul din cei mai importanți parteneri strategici ai Rusiei, China, a încercat să aplaneze conflictul, deși a existat o temere din partea analiștilor occidentali referitor la un posibil ajutor dat Rusiei. Dar, președintele chinez Xi Jinping i-a cerut lui Putin să meargă la masa negocierilor cu Ucraina și să oprească conflictul. Același mesaj l-a transmis și Occidentului, în ideea de a se evita un nou posibil Război Rece.

China face apel la negocieri între Rusia și Ucraina

Președintele Chinei, Xi Jinping, a declarat că susține rezolvarea crizei ucrainene prin discuții în cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele rus Vladimir Putin, după ce Moscova a lansat invazia.

Într-o redare a convorbirii, difuzată vineri de televiziunea de stat CCTV, Xi a subliniat că „situația din estul Ucrainei a suferit schimbări rapide… [și] China sprijină Rusia și Ucraina să rezolve problema prin negocieri”.

Forțele rusești au lansat o invazie la scară largă în Ucraina, declanșând atacuri aeriene și trimițând trupe în interiorul țării, după ce săptămâni întregi de eforturi diplomatice nu au reușit să-l împiedice pe Putin să lanseze operațiunea militară.

Beijingul a urmat o linie diplomatică prudentă în ceea ce privește criza și a refuzat să o califice drept „invazie” sau să condamne acțiunile Rusiei, aliatul său apropiat.

Xi Jinping a declarat, în cadrul convorbirii cu Putin, că este important să „abandonăm mentalitatea Războiului Rece, să acordăm importanță și să respectăm preocupările rezonabile de securitate ale tuturor țărilor și să formăm un mecanism de securitate europeană echilibrat, eficient și durabil prin negocieri”.

Guvernul de la Beijing mult mai circumspect

China s-a distins de partenerii săi prin faptul că nu a condamnat explicit Rusia. „Toate țările ar trebui să rezolve disputele internaționale prin mijloace pașnice, în conformitate cu scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite” , s-a limitat să spună ambasadorul chinez, Zhang Jun, cerând tuturor părților să „dea dovadă de reținere”, potrivit publicației „Le Monde”. Potrivit presei chineze, Putin a prezentat motivele pentru care Rusia a lansat operațiunea militară specială.

„Statele Unite și NATO au ignorat de mult timp preocupările rezonabile ale Rusiei în materie de securitate, și-au încălcat în mod repetat angajamentele și au continuat să avanseze cu desfășurarea militară spre est, punând la îndoială fundamentul strategic al Rusiei.”, i-a spus Putin lui Xi, potrivit CCTV.

În timp ce majoritatea națiunilor din Asia s-au mobilizat pentru a susține Ucraina, China a continuat să denunțe sancțiunile împotriva Rusiei și a acuzat Statele Unite și aliații săi că au provocat Moscova. Beijingul, îngrijorat de puterea SUA în Asia, și-a aliniat din ce în ce mai mult politica externă cu Rusia pentru a provoca Occidentul. Pe măsură ce criza ucraineană a luat amploare, China a fost nevoită să echilibreze legăturile sale strânse cu Rusia cu interesele economice majore din Europa.

China dispusă să colaboreze cu toate părțile

Iar abordarea Moscovei este în contrast puternic cu poziția de politică externă declarată de mult timp a Chinei de neintervenție în afacerile interne ale altor țări.

„China este dispusă să colaboreze cu toate părțile din comunitatea internațională pentru a susține un concept de securitate comun, cuprinzător, cooperant și durabil și pentru a proteja cu fermitate sistemul internațional, cu Organizația Națiunilor Unite în centrul acestuia.”, a declarat președintele Chinei, potrivit CCTV.

Într-o referire la noile sancțiuni occidentale împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina, Kremlinul a precizat că Putin și Xi au fost de acord că „este inadmisibil să se folosească sancțiuni nelegitime pentru atingerea obiectivelor egoiste ale anumitor țări”.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page