Press "Enter" to skip to content

Ce se va întâmpla cu persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin? Legea intră în vigoare de la 1 martie 2023

Ce se va întâmpla cu persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin? Legea intră în vigoare de la 1 martie 2023

Ce se va întâmpla cu cei care nu locuiesc la adresa din buletin

Românii cu venituri mici vor primi de la stat un ajutor pentru plata facturilor la energie sub forma unui card. Ajutorul consta în 1.400 de lei care vor fi virați în două tranșe.

Pentru a-i ajuta pe beneficiarii acestui ajutor, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat recent un ghid, ce conține răspunsurile la cele mai importante întrebări legate de cardurile de energie.

Acest ajutor de stat va fi sub forma unui card emis pe hârtie, cu ajutorul căruia se pot plăti facturile la energie, integral sau parțial. De asemenea, autoritățile mai spun că banii vor fi acordați în două tranșe a câte 700 de lei.

Prima tranșă va veni în februarie, iar a doua în septembrie. Românii care folosesc lemne de foc pentru acest sezon rece vor putea încasa sumele în numerar de la oficiile poștale.

În cazul în care beneficiarul are un alt domiciliu față de cel trecut pe cardul de energie, atunci acesta trebuie să prezinte contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat alături de o declarație pe propria răspundere a beneficiarului.

Din aceasta trebuie să reiasă că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuiește.

Reprezentanții Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene spun că declarația pe propria răspundere este necesară pentru acei beneficiari ca se află în situația în care nu se poate stabili câți oameni stau la același punct de consum, având în vedere că sunt situații în care beneficiarii nu au nomenclatorul stradal trecut în cartea de identitate.

Așadar, aceștia trebuie să completeze declarația pe propria răspundere prin care vor dezvălui, concret, câți oameni locuiesc la acel punct de consum.

Cardul va ajunge la domiciliul beneficiarului cu ajutorul Poștei Române, cu confirmare de primire. Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijin o singură dată. Dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. Pe card vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeași adresă de domiciliu. Factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia).

Cine sunt românii care vor beneficia de ajutorul de stat

Potrivit ordonanței nr. 166/2022, de această măsură vor beneficia următoarele categorii de români:

– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

– persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

– familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;

– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Cardurile urmează să fie oferite în luna februarie

Ministrul Marcel Boloș a declarat că acest card urmează să fie livrat de luna viitoare, subliniind că plățile vor putea fi efectuate de la 1 martie.

Potrivit Ghidului MIPE aceste sume nu pot fi preschimbate și nici nu pot fi folosite pentru plățile prin mandat poștal pentru altceva decât pentru plata facturilor la energie. Totodată, banii nu pot fi retrași de pe carduri, iar vânzarea și donarea acestuia este interzisă. Românii care fac acest lucru riscă amenzi de până la 60.000 de lei.

Cu ajutorul banilor se pot plăti facturi curente sau restante, dar doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la terminarea banilor. Plățile se fac, de principiu, doar prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de opt plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin. Sumele rămase neutilizate la expirarea cardului se anulează.

Sursă: capital.ro

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page