Press "Enter" to skip to content

Ce înseamnă când ți se zbate un ochi, de fapt. Toți oamenii credeau altceva până acum

Există, în cultura populară, tot felul de superstiții. De la a nu arunca gunoiul seara și până la a te da trei pași în spate când vezi o pisică neagră. Printre acestea se numără și atunci când ți se zbate un ochi. În cultura populară se spune că dacă ți se zbate ochiul stâng se spune că se întâmplă ceva rău. Atunci când ți se zbate ochiul drept, se spune că ai parte de lucruri bune. Dar, trecând peste explicațiile băbești, există și o explicație științifică, una la care nu te așteptai.

Ce înseamnă când ți se zbate un ochi

Așa cum spuneam, cultura populară, aia bătrânească are câteva explicații, empirice, dar există și explicația științifică, dată de specialiști. Atunci când ni se zbate unul din ochi, poate însemna lucruri diferite pentru oameni diferiți.

În funcție de cunoștințele lor științifice, de convingerile culturale și de conștiința socială. Chiar și cu mai mulți factori declanșatori cunoscuți, medicilor le este dificil să explice de ce oboseala, cofeina și stresul provoacă de fapt contracții oculare.

În funcție de perspectivă, un spasm al ochiului poate să vă spună ceva despre tine. Poate că te simți stresat sau obosit. Poate să-i spună altcuiva ceva despre tine, și anume că s-ar putea să le pari celorlalți ca fiind frustrat sau iritabil.

Poate să-ți spună ceva despre viitorul tă, că un noroc bun sau ceva rău se îndreaptă spre tine. Această multitudine de idei și speculații cu privire la ceea ce înseamnă o contracție a ochilor, fără un răspuns concret, face ca acest tic facial să fie oarecum un mister.

Explicațiile științifice privind spasmele oculare

Un spasm al ochilor este o clipire involuntară și anormală a pleoapei. Această clipire anormală se poate întâmpla de mai multe ori pe zi. Dacă contracția oculară este severă, vă poate afecta vederea, spun explicațiile specialiștilor.

Un mușchi facial vă închide pleoapa. un altul vă ridică pleoapa. Problemele cu oricare dintre acești mușchi, și uneori cu amândoi, pot provoca contracția ochiului. Alți mușchi oculari pot contribui, de asemenea, la contracțiile oculare.

Mulți oameni au contracții ocazionale ale ochilor, mai ales atunci când sunt obosiți sau au consumat multă cofeină. Contracțiile oculare frecvente sunt destul de puțin frecvente. Oricine poate avea contracții oculare, dar este mai frecvent la femeile de vârstă mijlocie și la cele mai în vârstă.

Cauzele contracțiilor oculare

O cauză frecventă a contracțiilor pleoapelor este miochimia oculară. Aceasta este benignă și nu duce la alte probleme. Miokimia oculară poate fi cauzată de oboseală, de consumul de prea multă cofeină sau de stres.

O cauză a contracțiilor oculare persistente și frecvente este o afecțiune numită blefarospasm esențial benign. Aceasta este atunci când ambii ochi se închid sau se contractă în același timp.

Cercetătorii nu sunt siguri ce anume o provoacă, dar poate cauza probleme cu grupurile de mușchi din jurul ochiului. Ei cred, de asemenea, că problemele cu ganglionii bazali, o parte a creierului, ar putea juca un rol.

De asemenea, faptul de a avea anumite gene poate contribui la contracțiile oculare la unele persoane. Rareori, o altă problemă la nivelul creierului sau al sistemului nervos ar putea provoca contracții oculare.

Simptomele contracțiilor oculare

Ticurile pleoapelor variază destul de mult în ceea ce privește severitatea și frecvența. Unii oameni pot avea spasme ale pleoapelor la fiecare câteva secunde. Alții le-ar putea avea mult mai rar.

Clipetele ochilor ar putea dura câteva zile sau mai mult și apoi să dispară pentru o vreme. La unele persoane, contracțiile oculare apar mai des și durează mai mult în timp. La mulți alții, simptomele dispar și nu mai revin.

De obicei, doar pleoapa superioară se contractă. Probabil că ambii ochi se vor contracta. Dar, de cele mai multe ori, doar un singur ochi prezintă simptome. Pleoapa ta s-ar putea să se închidă doar parțial sau s-ar putea închide complet.

Cum să interpretăm semnele când ni se zbate un ochi

Ar putea fi modul corpului dumneavoastră de a spune că ați consumat prea multă cofeină sau alcool. Ar putea să spună că ai nevoie de mai mult somn, sau că ești prea stresat.

În anumite cazuri poate fi un semn că alergiile tale sunt deosebit de grave, sau că ochii tăi sunt tensionați. În alte căazuri, ar însemna că-ți lipsesc unii nutrienți cheie din alimentație.

Ce se spune în popor când ți se zbate unul din ochi

Unele culturi spun că că atunci când ți se zbate un ochi poate prevesti vești bune sau rele. Așa cum spuneam, când ni se zbate ochiul stâng avem parte de ghinion. Când ni se zbate ochiul drept, avem parte veștile bune sau succes în viitor.

Opusul tinde să fie adevărat în cultura chineză. Chinezii spun căa tunci când ni se zbate ochiului stâng este de obicei asociată cu veștile bune. Atunci când se zbate cel drept înseamnă că veștile rele se îndreaptă spre tine.

În unele părți ale Africii, o contracție la nivelul pleoapei inferioare înseamnă că o criză de plâns poate fi pe drum. O contracție la nivelul pleoapei superioare poate însemna sosirea viitoare a unei persoane neașteptate. În India, plasarea spasmului poate indica o veste bună sau rea. Poate însemna pierderea sau câștigarea de bani sau chiar nașterea unui copil.

În Caraibe, semnificațiile contracției ochilor sunt legate de relațiile tale cu alte persoane. Zbaterea ochiului stâng înseamnă că cineva spune lucruri rele despre tine. Sau acționează împotriva ta. Sau că un prieten ar putea avea probleme. Dacă ochiul drept se contractă, orice discuție despre tine este pozitivă. Se mai spune că s-ar putea să te reîntâlnești în curând cu un prieten pierdut de mult timp.

Concluzie

Cu toate astea, nu există nicio dovadă medicală sau științifică care să le susțină. Evenimentele pozitive sau negative în urma unei contracții a ochiului stâng sau drept sunt pur întâmplătoare.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page