Press "Enter" to skip to content

Ce este Glicemia și care sunt valorile normale – Când trebuie măsurată și cum se interpretează rezultatele

Înainte de a discuta despre glicemie, este important să înțelegem de unde își ia organismul energia.

Într-un organism care funcționează optim, alimentele (care conțin carbohidrați, proteine, grăsimi) sunt descompuse în nutrienți în stomac, cu ajutorul sucurilor gastrice, și în cele două intestine.

Glucoza este unul dintre cel mai importanți nutrienți care provin din alimentație, fiind o formă simplificată a zahărului și una dintre principalele surse de energie pentru celulele noastre.

Prin sânge, glucoza circulă în tot organismul și ajunge chiar și la cele mai îndepărtate celule. Este cel mai important „combustibil” pentru funcționarea corectă a organelor.

Insulina este un hormon secretat de pancreas, un hormon de care glucoza are nevoie pentru a ajunge din sânge în celule. După ce este secretată, insulina se lipește de celulele organismului și, odată atașată, se comportă precum un fel de cheie care îi permite glucozei să intre în celulă.

Prin astfel de procese care au loc la nivelul celulei, glucoza se transformă într-o sursă de energie pentru întregul organism, iar glicemia reprezintă concentrația glucozei în sânge.

Uite așa am ajuns și la glicemie!

Nivelul glicemiei diferă în funcție de mulți parametri. De exemplu, măsurată dimineața și pe nemâncate, glicemia normală la o persoană sănătoasă este între 70-100 mg/dl. De regulă, după o masă, glicemia crește până la 140 mg/dl și scade din nou sub 100 după 2 ore.

Putem vorbi despre hiperglicemie (diabet) dacă valoarea glicemiei nu scade sub 125 mg/dl. Pe de altă parte, valoarea care ajunge sub 70 mg/dl se traduce prin hipoglicemie și se manifestă prin amețeli, senzație de slăbiciune, tremurături, foame bruscă sau chiar leșin.

În cazul persoanelor cu diabet, monitorizarea constantă și corectă a nivelului de zahăr din sânge este esențială: dacă crește prea mult și nu se intervine rapid cu medicamente, se poate ajunge la complicații grave.

Nu doar pacienții cu diabet trebuie să-și monitorizeze glicemia

Este important pentru fiecare dintre noi să includem periodic și un test de glicemie pe lista de analize de rutină, pentru a ne asigura că avem un stil de viață sănătos și pentru a evita excesele dacă este cazul.

 

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page