Press "Enter" to skip to content

CAZURI DE VARIOLĂ a maimuţei au apărut în Europa şi America de Nord. Țările în care au fost depistate

Câteva zeci de cazuri suspecte sau confirmate de variola maimuţei au fost depistate de la începutul lui mai în Europa şi în America de Nord, stârnind temeri cu privire la debutul propagării acestei maladii endemice în Africa de Vest, informează AFP.

Marea Britanie, care are primul caz semnalat, depistat din 6 mai, a indicat într-un comunicat, miercuri seară, că a indentificat alte două, ceea ce duce bilanţul la un număr de nouă persoane infectate în total.

Cu excepţia primului individ infectat, care a călătorit recent în Nigeria, aceşti bolnavi au fost contaminaţi în Marea Britanie, potrivit agenţiei britanice de securitate sanitară (UKHSA), potrivit News.ro.

“Aceste ultime cazuri, precum şi raportări de cazuri în diverse ţări europene, confirmă ceea ce ne temeam iniţial, că poate exista transmitere a variolei maimuţelor în comunităţile noastre”, a explicat dr. Susan Hopkins, principalul consilier medical al UKHSA, citată în comunicat.

Simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane şi oboseală. Pot apărea erupţii cutanate, adesea pe faţă, şi se răspândesc în alte părţi ale corpului, inclusiv pe organele genitale.

Nu există tratament pentru variola de maimuţă care se transmite prin contact cu o persoană bolnavă sau prin fluidele sale corporale, între care saliva. Această infecţie virală se vindecă singură.

Miercuri, Spania, Portugalia, Canada şi SUA au semnalat că au depistat prezenţa variolei de maimuţă sau ceea ce pare a fi pe teritoriile lor.

Cele două ţări din Peninsula iberică au raportat că au recenzat aproximativ patruzeci de cazuri suspecte sau confirmate ale acestei boli, ceea ce a determinat autorităţile spaniole şi portugheze să declanşeze o alertă naţională de sănătate.

În Canada, peste zece cazuri suspecte au fost examinate miercuri la Montreal, potrivit postului public Radio-Canada, care citează autorităţile sanitare ale oraşului.

Şi în Statele Unite, un bărbat care vizitase recent Canada a fost depistat pozitiv cu această boală în statul Massachusetts.

Autorităţile vor să fie în general liniştitoare, subliniind astfel în Spania şi Portugalia că boala nu este foarte contagioasă între oameni.

Înmulţirea focarelor aparente îngrijorează totuşi şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a indicat luni că se interesează îndeaproape referitor la cazuri din Marea Britanie ce par a fi transmise în cadrul comunităţii homosexuale.

“Observăm transmitere în rândul bărbaţilor care fac sex cu bărbaţi”, care reprezintă “informaţii noi pe care trebuie să le studiem în mod corespunzător pentru a înţelege mai bine dinamica transmiterii”, a declarat Ibrahima Socé Fall, director general adjunct al OMS de la Departamentul de intervenţie în situaţii de urgenţă, Geneva.

Dar “oricine, indiferent de orientarea sexuală, poate răspândi variola maimuţei”, a subliniat Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA (CDC), principala agenţie sanitară federală a ţării.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page