Press "Enter" to skip to content

Care este pluralul cuvântului „succes”. Este una dintre cele mai frecvente greșeli gramaticale din limba română

Limba română este mult mai dificilă decât am crede. Există zeci de cuvinte folosite zilnic în mod eronat fără să ne dăm seama. Problema nu vine doar la acordul cuvintelor, ci și când vorbim de forma de plural a acestora. Iată care este pluralul cuvântului „succes”!

  • Care este pluralul cuvântului „succes”, de fapt
  • Greșeala gramaticală făcută des în limba română

Cuvântul ”succes” este unul dintre cele mai utilizate cuvinte, dar și cel care pune probleme vorbitorilor de limbă română, atunci când vine vorba de forma sa de plural. ”Succesuri” sau ”succese”, iată care este de fapt forma corectă de plural a acestui cuvânt

Care este pluralul cuvântului „succes”, de fapt

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX), cuvântul „succes” este un cuvânt des întâlnit nu doar în limba română, ci și în limba franceză, limba din care provine, de fapt. Ei bine, acest cuvânt înseamnă rezultat favorabil, pozitiv (al unei acțiuni).

Mai mult decât atât, acest substantiv neutru are și o serie de sinonime, printre care evidențiem izbândă și reușită. Cu tate acestea, în ceea ce privește antonimele cuvântului succes, acestea sunt: eșec, insucces, ratare, înfrângere.

În cazul cuvântului eșec, forma de plural a acestuia este ”eșecuri”. De aici, probabil, și confuzia cu privire la pluralul cuvântului succes. Mulți știu expresia binecunoscută ”Poţi să ai şi eşecuri, poţi să ai şi succesuri”.

Greșeala gramaticală făcută des în limba română

În timp ce mulți români folosesc ”succesuri” ca formă de plural a substantivului succes, forma corectă de plural pentru „succes” este, de fapt, „succese”.

Așadar, ca să revenim la alocuțiunea de mai sus, corect este ”Poți să ai și eșecuri, poți să ai și (întotdeauna!) succese”.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page