Press "Enter" to skip to content

Când folosim „devreme” și „de vreme”. Una dintre greșelile des făcute în limba română

Zilnic ne întâlnim cu mii de cuvinte și expresii scrise sau vorbite în mod eronat. Limba română este una dintre cele mai complexe din întreaga lume, cu toată că nouă, românilor, ni se pare ușor să o vorbim. Unele dintre cuvinte le pun probleme chiar și nativilor. În acest caz, printre cele mai des întâlnite greșeli făcute de români în scris se numără și „devreme” și „de vreme”.

  • Cum să vorbim corect în limba română
  • Cele mai des întâlnite greși în vocabularul limbii româneÎnsă, după cum observați situația se schimbă în acest caz. Cele două cuvinte, prepoziția simplă de și substantivul feminin vreme nu se vor suda. „De vreme” este locuțiune face referire la vreme, la o condiție meteorologică.

Una dintre cele mai mari provocări ale limbii române este ortografia. Aceasta presupune cunoașterea tuturor regulilor de bază ale scrierii cuvintelor.

Ei bine, acest lucru se aplică mai ales a celor care prezintă un anumit grad de dificultate datorită faptului că acestea nu se scriu așa cum se pronunță.

Când folosim „devreme” și „de vreme”

Știm bine că din categoria omofonelor fac parte și cuvintele: „devreme” și „de vreme”. Chiar dacă ambele cuvinte sunt corecte, fiind omofone, așa cum reiese din definirea de la început, scrierea lor nu este aceeași, dar nici sensul.

În acest fel, pentru a nu avea niciodată îndoieli cu privire la punerea lor în aplicare, veți ține seama de situația gramaticală, de motivația gramaticală, urmate de exemple pentru fiecare în parte.

Cele mai des întâlnite greși în vocabularul limbii române

1.Devreme

„Devreme” este ca parte de vorbire adverb clasificat după înțeles de timp. Acest cuvânt poate însemna curând, de timpuriu, degrabă (termen popular). Deci, el se referă la timp.

Exemplu: Ar trebui să mă culc devreme (timpuriu) diseară, fiindcă mâine plec la drum lung.

Exemplu: Vino și tu mai devreme acasă, avem multe treburi de făcut.

Exemplu: E cazul să te scoli devreme astăzi, deoarece ai examen.

Exemplu: Nu se pune problema să nu vă fi lămurit de ce devreme se scrie legat și, mai ales, ce înțeles are.

2.De vreme

Însă, după cum observați situația se schimbă în acest caz. Cele două cuvinte, prepoziția simplă de și substantivul feminin vreme nu se vor suda. „De vreme” este locuțiune face referire la vreme, la o condiție meteorologică.

Exemplu: Știu că unii se tem de vreme urâtă.

Exemplu: La radio, ni se tot vorbește de (despre) vreme (la rubrica meteo).

Totodată, însoțită de ce devine locuțiune conjuncțională. Aici vom avea formula de vreme ce. Ea capătă următoarele sensuri: deoarece, din moment ce, fiindcă, pentru că.

Exemplu: De vreme ce (deoarece, pentru că, fiindcă, din moment ce) ai tăcut mi-ai dat de înțeles că nu știai ce să spui.

Exemplu: Nu ți-au plăcut subiectele de vreme ce (fiindcă) ai luat note mici la testul de limbă română.

“Unii credeau că, de vreme ce (pentru că) Iuda avea punga, Isus voia să-i spună: “Cumpără ce ne trebuie pentru praznic” sau îi poruncea să dea ceva săracilor”. (Ioan.13:29)

Așadar, în concluzie, nu vă temeți să utilizați „devreme”, scris într-un cuvânt, de vreme ce aveți la îndemână exemplele de mai sus, cărora le puteți adăuga studii de specialitate, alte platforme care se ocupă de scrierea și vorbirea corectă a limbii române.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page