Press "Enter" to skip to content

Calendar ortodox 5 octombrie 2022. Cruce neagră, Sfânta Haritina, mare ajutătoare în războiul minţii cu gândurile, patimile şi viciile

Sfânta Muceniţă Haritina, prăznuită anual pe 5 octombrie, este considerată ocrotitoarea celor care se luptă cu patimile. Astăzi este bine să rosteşti rugăciunea către această sfântă muceniţă pentru izbăvire grabnică de necazuri.

Sărbători religioase 5 octombrie 2022

Ortodoxe: Sf Muceniţă Haritina

Greco-catolice: Sf. Haritina

Romano-catolice: Sf. Faustina Kowalska, călug.; Ff. Albert Marvelli; Bartolo Longo

Calendar ortodox 5 octombrie 2022. Cine a fost Sfânta Muceniţă Haritina

Sfânta Muceniţă Haritina a viețuit în timpul împăratului Dioclețian (284-305), scrie crestinortodox.ro. Rămasă orfană de mică, Haritina a fost crescută de creștinul Claudiu. Dometie, dregătorul împărătesc, aflând că Haritina este creștină, a chemat-o la judecată înaintea tribunalului şi a întrebat-o:

Este adevărat, tânăro, că fiind creștină tu însăți, îi mai înșeli și pe alții, ademenindu-i la credință ta profană?

Haritina a răspuns, însă, fără teamă că este creștină şi că va continua să le arate adevărul celor înșelați, aducându-i pe în lumina lui Hristos.

Din acest motiv, a fost supusă la mai multe chinuri. A fost tunsă și i s-au pus cărbuni aprinși pe cap, dar a scăpat nevătămată. A fost aruncată legată în mare, dar Dumnezeu a scos-o la mal. Pentru că nicio pedeapsă nu i-a adus moartea, împăratul a decis ca niște desfrânați să o necinstească pe fecioară. Sfânta Haritina s-a rugat ca Dumnezeu să-i ia sufletul înainte ca acele slugi să-i întineze trupul. Cum stătea îngenuncheată la rugăciune, sufletul ei a ieșit din trup și s-a înălțat la Ceruri.

Calendar ortodox 5 octombrie 2022. Rugăciune către Sfânta Haritina de ajutor în lupta cu patimile

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Haritina, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page