Press "Enter" to skip to content

Calendar ortodox 28 ianuarie 2023. Mare sărbătoare: Sfântul Efrem Sirul, „Sfântul lacrimilor”. Rugăciune extrem de puternică ce trebuie rostită în momentele de disperare

Pe 28 ianuarie este praznicul Sfântului Efrem Sirul, unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai creştinătăţii. El a fost supranumit „Sfântul lacrimilor”, pentru că îi izbăvea de cele mai mari necazuri pe cei care cu credinţa alergau la el.

Sărbători religioase 28 ianuarie 2023

Ortodoxe: Sfântul Efrem Sirul

Greco-catolice: Sf. cuv. Efrem Sirul; [Sf. Toma de Aquino]

Romano-catolice: Sf. Toma de Aquino, pr. înv. **; Fer. Olimpia, călug. m.

Calendar ortodox 28 ianuarie 2023. Cine a fost Sfântul Efrem Sirul

Sfântul Efrem Sirul s-a născut în jurul anului 306, în Nisibis, Siria, într-o familie de creştini, scrie crestinortodox.ro. A fost botezat de tânăr, apoi hirotonit diacon.

După ce orașul Nisibis scapă de trei asedii ale perșilor, împăratul Iulian Apostatul, în urma unei campanii militare dezastruoase, este silit să încheie o pace prin care cedează oraşul perșilor. Sfântul Efrem fuge în Edessa, unde și trece la Domnul în 373 sau 379, după ce, într-o călătorie la Cezareea Capadociei, se întâlnește cu Sfântul Vasile cel Mare. A avut parte de o înmormântare discretă, în cimitirul în care erau înhumați străinii.

Sfântul Efrem Sirul a făcut foarte multe comentarii la Sfânta Scriptură. Cea mai cunoscută compoziție a sa este rugăciunea care îi poartă numele și care se citeşte și în slujbele Bisericii din Postul Mare.

Calendar ortodox 28 ianuarie 2023. Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul

Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău.

Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin.

Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul. Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuiește-mă. Fără de număr am greșit, Doamne, iartă-mă.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page