Press "Enter" to skip to content

Calendar ortodox 22 octombrie 2022. Sărbătoare importantă prăznuită în această zi. Povestea tinerilor din Efes, care au înviat după voia lui Dumnezeu

Calendar ortodox 22 octombrie 2022. Sărbătoare importantă prăznuită în această zi. Povestea tinerilor din Efes, care au înviat după voia lui Dumnezeu. Minunile făcute de acestia.

Calendar ortodox 22 octombrie 2022. Cei șapte tineri din Efes

Sâmbătă sunt prăznuiți Sfinții șapte tineri din Efes, cunoscuți și sub denumirea de “cei șapte adormiți”. Aceștia sunt sărbătoriți de două ori pe an, pe data de 22 octombrie și pe data de 4 august. Există o legendă care spune că peștera acestora, care se află în Muntele Ohlonului, ar fi aceeași în care Sfânta Maria Magdalena a trecut la cele veșnice.

Împăratul Deciu (249-251) a emis un edict de persecuție generală a creștinilor. Printre aceștia, se aflau și cei șapte tineri, care făceau parte din trupele imperiale romane. Împăratul a făcut tot posibilul să-i convingă să renunţe la credinţa lor. Cum cei șapte nu au fost de acord, împăratul le-a dat un răgaz în care să se gândească ce aleg între a muri pentru Hristos sau a-și păstra funcțiile în cadrul Armatei romane.

În timpul unei sărbători păgâne, Sfântul Averchie a intrat în templu și a distrus idolii aflați în respectiva încăpere. Trei tineri, aflați acolo, au încercat să-l omoare pe Sfântul Averchie, posedati fiind de demoni. Cei trei au căzut la pământ, iar demonii s-au depărtat de trupul lor. Se spune că de la acel incident, 500 de persoane au început să creadă în Hristos și au primit Sfântul Botez.Printre minunile făcute de Sfântul Averchie, se află și faptul că i-a redat vederea mamei proconsulului provinciei, Publius, a vindecat bolnavii și a propovăduit cuvântul lui Dumnezeu, a ținut predici în Siria, Cilicia, Mesopotamia, Roma, astfel reușind să convertească nenumărate persoane la creștinism. Sfântul Averchie a trecut la cele veșnice la vârsta bătrâneții, în cetatea Ierapole.

Dumnezeu a avut grijă de cei șapte și le-a dat somn timp de două sute de ani. Împăratul Teodosie s-a rugat la Dumenzeu să-i descopere adevărul, și ca răspuns niște pastori au luat piatra cu care era zidită intrarea peșterii pentru a face un zid de împrejmuire pentru staulul oilor. În acea clipă, cei șapte tineri s-au trezit după două sute de ani, și această minune a fost ținut minte de toți oamenii de la acea vreme. După o săptămână de la Inviere, cei șapte au adormit somnul morții, iar împăratul Teodosie a dorit să și se așeze trupurile lor în racla de aur, dar tinerii i-au cerut într-un vis să fie lăsați în peșteră.

Calendar ortodox 22 octombrie 2022. Rugăciune

O, preaslăvită minune, încât pretutindeni oamenii o au cunoscut.

Deci, și acum, când gânduri negre vin asupra noastră, văzând cum slăbim cu duhul și cum ne descurajăm din lipsa somnului, acestea ne rod și ne macină sufletește, ca un vierme neadormit. Grijile cele apăsătoare, ca niște ulii la pradă, ne covârșesc și nu mai știm ce sunt pacea și odihna încrederii în Dumnezeu.

Știm că toate acestea pentru păcatele noastre sunt. Știm că, pentru puțina noastră iubire de Dumnezeu și de aproapele, în astfel de mâhniri se afundă sufletul nostru.

Cu pocăință ne rugăm și cerem ajutorul vostru, Sfinților din Efes, somn binecuvântat și mângâietor, spre pacea sufletului și odihna cea trupească, dăruiți-ne. Izbăviți-ne din gândurile cele rele, iar cu cele bune ne insuflați.

Scoateți-ne din grijile cele multe care ne macină și de singură grija mântuirii învățați-ne să ne ținem. Așadar, Sfinților ai lui Dumnezeu, prin ajutorul vostru, luminare și împăcare întru Hristos să găsim și cerul să îl dobândim. Amin

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page