Press "Enter" to skip to content

Calendar ortodox 21 decembrie 2023. Cine își serbează onomastica în această zi

În această zi, este prăznuită Sfânta Muceniţă Iuliana, ocrotitoarea mamelor care nasc, a mamelor tinere şi a familiei creştine. Numele ei este invocat la nașteri, pe timp de boală, dar şi atunci când există neînţelegeri în familie.

Sărbători religioase 21 decembrie 2023

Ortodoxe: Sf. Muceniţă Iuliana

Greco-catolice: Sf. m. Iuliana din Nicomidia

Romano-catolice: Ss. Petru Canisiu, pr. înv. *; Mihea, profet

Calendar ortodox 21 decembrie 2023. Cine este Sfânta Muceniţă Iuliana

Sfânta Iuliana a trăit la sfârșitul secolului al III-lea, începutul secolului al IV-lea, potrivit crestinortodox.ro. S-a născut într-o familie bogată de păgâni, care au logodit-o cu senatorul păgân Eleusie. Fiind creştină, Iuliana a refuzat această căsătorie. Din această cauză, tatăl ei a dat-o pe mâna lui Eleusie, spre a fi judecată și pedepsită. Pentru că a refuzat să se închine idolilor, Iuliana a fost spânzurată de păr, i s-au ars părți ale trupului cu fiare înroșite și a fost aruncată într-un cuptor încins. Dar toate chinurile le-a suportat cu stoicism şi a ieşit nevătămată.

Văzând această minune, sute de păgâni au început să creadă în Hristos. Din porunca lui Eleusie, toți aceştia au fost uciși, împreună cu Iuliana, care avea doar 18 ani.

Într-o noapte, pe când sfânta stătea la rugăciune, i s-a arătat diavolul în chip de înger de lumină și i-a spus la ce chinuri avea să fie supusă. Diavolul a învăţat-o să aducă jertfe idolilor ca să scape cu viață. Iuliana a înţeles, însă, că acela nu este un înger autentic, astfel încât a început să se roage fierbinte către Dumnezeu să-i descopere cine era acela care i se arătase. Atunci, diavolul a mărturisit singur cine este, iar sfânta cu putere minunată l-a legat cu lanțuri.

Sfânta Iuliana este considerată ocrotitoarea mamelor care nasc, iar numele ei este invocat la nașteri și în timpul diverselor boli. În icoane este zugrăvită și în chipul unei persoane care reușește să prindă în lanțuri un diavol înaripat, dar și cum suportă diverse torturi luptându-se cu diavolii.

Calendar ortodox 21 decembrie 2023. Rugăciune către Sfânta Muceniţă Iuliana

Luminată fiind de harul dumnezeiesc, și după moarte ne descoperi strălucirea vieții tale; mir tămăduitor cu bun miros izvorăști pentru bolnavii care se apropie cu credință de racla cu sfintele tale moaște.

O, cinstită maică Iuliana, roagă-L pe Hristos Dumnezeul nostru să mântuiască sufletele noastre.

Pe Sfânta Iuliana cea milostivă, care prin faptele ei a fost icoană vie a lui Hristos și a mărturisit că familia este o cale de sfințenie biruind cu iscusință cursele vrăjmașului și ispitele trupești, să o lăudăm, iubitorilor de Dumnezeu, zicând:

Bucură-te, Sfântă Iuliana, cunună a familiilor creștine!

Cu frumuseţile fecioriei împodobindu-te, fecioară şi cu cununa muceniciei acum încununându-te, Sfântă Muceniţă Iuliana, dăruieşti tămăduiri celor ce sunt în nevoi şi boli şi izbăvire celor ce se apropie de racla ta, din care Hristos, izvorăşte Dumnezeiesc dar şi viaţa cea veşnică. Amin.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page