Press "Enter" to skip to content

Bine de știut: preoții nu au voie să ceară bani pentru căsătorii, înmormântări sau alte servicii. Patriarhia Română interzice acest lucru

Preoții care cer bani pentru a oficia o înmormântare sau o căsătorie pot fi caterisiți, iar credincioșii au posibilitatea să reclame astfel de situații direct la Patriarhia Română, folosind adresa de e-mail special destinată sesizărilor primite de la enoriași.

Majoritatea românilor sunt convinși că este necesar să ofere bani preoților în cazul unei căsătorii sau al unei înmormântări, mai ales că tarifele respective sunt afișate în majoritatea parohiilor. Cu toate acestea, în realitate, oamenii nu sunt obligați să plătească absolut nimic, iar singurele contribuții financiare pentru biserică sunt ajutoarele pe care enoriașii le pot oferi voluntar. În schimbul acestor contribuții, aceștia trebuie să primească și chitanță.

Preoții care solicită bani pentru o ceremonie de nuntă sau pentru o înmormântare sunt supuși unor sancțiuni impuse de Biserica Ortodoxă Română, acestea variind de la mustrare și verificări periodice până la mutarea disciplinară din parohie sau chiar caterisire în cazurile extreme.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, preoții care solicită bani pentru înmormântări pot ajunge să-și piardă chiar și statutul de preoție. Scopul acestei hotărâri de sinod este de a asigura transparența financiară, de a preveni exploatarea financiară a familiilor îndurerate și de a elimina eventualele abuzuri.

Cu toate acestea, există situații în care oamenii declară că nu au auzit de această hotărâre sau că nu pot să o respecte din diverse motive. Astfel, apare o problemă de comunicare și de informare a enoriașilor cu privire la regulile și cerințele bisericii.

Trebuie menționat că restricțiile și regulile privind colectarea banilor de către preoți în cadrul serviciilor funerare pot varia de la biserică la biserică. Prin urmare, este întotdeauna recomandabil să consultați surse oficiale sau să vă adresați autorităților bisericești locale pentru informații precise și actualizate cu privire la această problemă.

În concluzie, contribuțiile financiare cerute de biserică nu sunt obligatorii, ci reprezintă doar ajutoare financiare oferite de enoriași de bună voie. Există sancțiuni pentru preoții care solicită bani în mod abuziv, iar aceștia trebuie să respecte regulile și cerințele legale și etice. Cu toate acestea, este nevoie de o mai bună informare și comunicare între biserică și enoriași pentru a evita eventualele neînțelegeri și probleme în această privință. Orice caz în care oamenii sunt forțați să plătească poate fi reclamat la Biserica Ortodoxă Română prin intermediul adresei de e-mail biroul.sesizari@patriarhia.ro.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page