Press "Enter" to skip to content

Autoritățile au anulat certificatul verde! Nu mai e obligatoriu din 26 ianuarie!

Marea Britanie este prima ţară care relaxează enorm restricţiile antic.ovid, deşi numărul cazurilor este în continuare ridicat în insulă. Ultimele date disponibile arată o scădere cu aproape 40% a bilanţului săptămânal al cazurilor de co.vid-19, iar numărul bolnavilor de c.ovid-19 spitalizaţi s-a stabilizat.

Autoritățile tocmai au luat decizia! Astfel, renunțarea la Certificatul Verde împotriva COV.ID-19 va avea loc pe 26 ianuarie. Totuși, există o singură condiție: oamenii vor fi nevoiți să poarte în continuare masca de protecție în spațiile închise.

Decizia a fost luată recent în Marea Britanie. Astfel, Guvernul va desființa, cel mai probabil. certificatul de va.ccinare anti-CO.VID în ziua de 26 ianuarie. Totuși, britanicii vor fi nevoiți în continuare să poarte masca de protecție în spațiile închise.

Amintim că certificatul verde a fost de scurtă durată în Marea Britanie, după ce a fost introdus de Londra înainte de Crăciun doar pentru discoteci și evenimente de amploare. De asemenea, indicația de a lucra de acasă va fi desființată la rândul ei. Singura restricție care va rămâne este cea cu măștile.

În zilele de după descoperirea inițială a Omicron în Africa de Sud mulți oameni de știință se temeau că logica brutală a unei creșteri exponențiale a cazurilor cât și contagiozitatea mai mare a noii variante vor face ca simpla povară a numărului de cazuri să copleșească NHS [sistemul public medical – n.trad.], chiar și dacă noua varianta s-ar fi dovedit a fi mai puțin periculoasă, arată noul editorial The Telegraph.

Planul B, alternativa pentru planul pand.emic de iarnă, a fost impus rapid. Înainte de Crăciun a crescut presiunea asupra guvernului pentru a merge și mai departe. În Londra, epicentrul valului, virusul s-a răspândit în populație cu o viteză aparent fără precedent.

Evoluția valului în săptămânile trecute de atunci nu justifică interdicțiile chiar și mai stricte pe care le cer unii. După cum s-a întâmplat și în Africa de Sud, unde valul deja a trecut și pare să fi fost benign comparativ cu variantele precedente, numărul cazurilor din Regatul Unit nu mai pare să crească atât de rapid. În capitală el stagnează și acum pare a fi intrat pe o pantă descendentă.

E adevărat că spitalele sunt așteptate de o perioadă dificilă – iar la unele dintre ele probleme par să țină mai degrabă de proasta administrare și lipsa personalului, nu de numărul pacienților care necesită terapie intensivă. Mai există îngrijorare și cu privire la răspândirea virusului la categoriile mai vârstnice, deși progresul realizat de programul de va.ccinare cu doza booster e posibil să mai echilibreze situația într-o oarecare măsură. Însă la un moment dat ar trebui să fie posibil să afirmi că partea cea mai rea a valului Omicron a trecut.

Situația economică în mod cert nu e benignă. Inflația, creșterea prețurilor la energie, șocul provocat unor sectoare precum HoReCa de Planul B, precum și iminenta creștere a fiscalității au scos redresarea de pe traiectoria ei și amenință să provoace pagube considerabile mai multor milioane de gospodării. Un economist a declarat că efectele probabile vor fi similare celor ale crizei financiare. Costurile acumulate în doi ani în care angajații au fost plătiți pentru a nu munci în cursul perioadelor succesive de carantină se apropie acum de scadență, se arată într-un editorial The Telegraph.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page