Press "Enter" to skip to content

Acoperământul Maicii Domnului 2022. Ce ai voie si ce NU să faci la sărbătoarea închinată Fecioarei Maria

Acoperământul Maicii Domnului 2022. Ce este bine să dai de pomană pentru sufletele celor adormiți, atunci când creștinii merg la slujbă cu pachete pe care le împart celor sărmani. 

Acoperământul Maicii Domnului 2022. Ce se dă de pomană

Pe 1 octombrie este sărbătoare mare în România. Creștinii sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare închinată Fecioarei Maria.

În această zi de mare sărbătoare nu trebuie să îi uităm pe cei dragi, care au plecat dintre noi. De aceea, în ziua Acoperământului Maicii Domnului putem merge la biserică, ca să aprindem lumânări și să spunem rugăciuni pentru sufletele celor adormiți.

La sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului se merge la slujbă cu fructe de toamnă, turte, plăcinte, colaci, must și colivă, ca să fie sfințite de către preot și apoi împărțite celor sărmani.

Important de reținut este ca orice împărtiți trebuie să fie sfințit de preot şi să se împartă din suflet, să nu se simtă ca fiind o obligație morală.

Acoperământul Maicii Domnului 2022. Tradiții și superstiții

  • Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Pocroave.
  • Potrivit tradiției populare, Acoperământul Maicii Domnului reprezintă pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece şi acoperirea pământului cu brumă, relatează adevărul.ro.
  • În unele sate din România se crede că părul care se taie la sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului rămâne conectat cu corpul și de aceea nu se arde și nu se aruncă, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii care se ocupă cu lucruri obscure.
  • Denumirea populară a Acoperământului Maicii Domnului, „Pocroavele“, este de fapt, un cuvânt slavon care înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă.
  • Există obiceiul ca în ziua de sărbătoare a Acoperământului Maicii Domnului, gospodinele să își servească rudele şi oaspeții cu plăcinte de post, umplute cu mere sau cu dovleci.
  • Se crede că fetele care se roagă în ziua Acoperământului Maicii Domnului sunt învăluite de puterea divină și le crește părul sănătos.
  • Creștinii care țin post în ziua Acoperământului Maicii Domnului  sunt lecuiți de boală și necazuri.
  • În popor se ma spune că fetele care sunt împodobite astăzi pentru nuntă au parte de o căsnicie lungă şi fericită.
  • În unele sate, la sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, vitele sunt stropite cu apă sfințită, pentru a fi ferite de boli în sezonul rece.

Acoperământul Maicii Domnului 2022. Rugăciune

Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești. Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge. Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii. Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu, rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți. Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page