Press "Enter" to skip to content

A treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina. Ce condiție a Moscovei ar putea fi acceptată de guvernul de la Kiev

O nouă rundă de negocieri va avea loc luni între Rusia și Ucraina. Delegațiile Ucrainei și Rusiei au avut până acum două runde de discuții, după ce Rusia a declanșat operațiunea specială de invadare a Ucrainei, în 24 februarie.

Rusia și Ucraina vor avea luni a treia rundă de discuții cu privire la încetarea ostilităților, a anunțat în weekend negociatorul ucrainean David Arakhamiya fără a oferi alte detalii.

Ucraina nu este dispusă să facă compromisuri cu privire la integritatea sa teritorială în negocierile cu Rusia, dar este deschisă să discute despre o renunțare la aderarea la NATO, a declarat negociatorul ucraineni pentru postul TV american Fox News.

Ucraina, dispusă să renunțe la aderarea la NATO

Ucraina a spus în repetate rânduri că își dorește aderarea la Uniunea Europeană și NATO, însă Moscova se opune, președintele Vladimir Putin argumentând că o potențiala apartenență a Ucrainei la NATO ar fi o dovadă a ceea ce el descrie drept o agresiune NATO împotriva Rusiei.

„Suntem gata să discutăm despre câteva modele non-NATO. De exemplu, ar putea exista garanții directe din diferite țări precum SUA, China, Marea Britanie, poate Germania și Franța. Suntem deschiși să discutăm astfel de lucruri într-un cerc mai larg, nu numai în discuțiile bilaterale cu Rusia, ci și cu alți parteneri”, a declarat sâmbătă seara negociatorul David Arakhamia, potrivit Hotnews.

De ce a eșuat înțelegerea privind coridoarele umanitare

Joi, Rusia și Ucraina au convenist să deschidă coridoare umanitare pentru a permite civililor să iasă din unele zone de luptă, dar au existat întârzieri în implementarea acestora, iar ulterior înțelegerea nu a fost respectată.

Guvernul ucrainean declarase că planul este de a evacua aproximativ 200.000 de oameni din Mariupol și 15.000 din Volnovakha, iar Crucea Roșie este garantul încetării focului.

Separatiştii pro-ruşi şi Garda Naţională din Ucraina s-au acuzat reciproc că nu au reuşit să stabilească un coridor umanitar pentru evacuarea civililor din Mariupol, duminică, a doua oară când părţile au încercat să îl organizeze, relatează Reuters.

Agenţia de presă Interfax a citat un oficial al administraţiei separatiste din Doneţk care a acuzat forţele ucrainene că nu au respectat încetarea temporară a focului.

Oficialul separatist a declarat că doar aproximativ 300 de persoane au părăsit oraşul.

Autorităţile ucrainene au declarat anterior că au planificat să evacueze peste 200.000 de persoane din Mariupol.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page