Press "Enter" to skip to content

ULTIMA ORA! Ce presupune relaxarea restricțiilor de la 1 iunie! Explicația lui Florin Cîțu

Vestea dată ieri de Florin Cîțu a bucurat România, după ce a declarat că de la 1 iunie se pot relaxa semnificativ restricțiile anti-Covid-19. Marea relaxare presupune și o serie de schimbări în rândul activităților de zi cu zi, iar specialiștii vin deja cu soluții.

Premierul României a anunțat ieri că autoritățile iar în calcul noi măsuri mult mai relaxate, ce vor intra în vigoarea de la data de 1 iunie. Florin Cîțu a explicat în cadrul unei conferințe de presă că am putea reveni la normal  din vară, însă îi îndeamnă pe români să fie extrem de atenți la igiena mâinilor, dar și să respecte în continuare restricțiile.

Ce înseamnă relaxarea de la 1 iunie

Astfel marea relaxare de la 1 iunie presupune revenirea treptată la normalitate. Cetățenii ar putea participa, din nou, la evenimente private, concerte și spectacole organizate, meciuri și festivaluri în aer liber, respectând o serie de condiții.

De asemenea, reprezentanții HORECA au cerut autorităților posibilitatea ca persoanele vaccinate anti-Covid-19 să participe la evenimente, iar ceilalți să fie testați înainte. Propunerea urmează să fie analizată și discutată în Guvern și se vor întâlni cu reprezentanții industriei ospitalității pentru a stabili un calendar de redeschidere a restaurantelor și hotelurilor.

Florin Cîțu a mai precizat în cadrul conferinței de presă că după adoptarea noilor măsuri, numărul cazurilor zilnice de infecție cu coronavirus a scăzut. În cee ce privește închiderea magazinelor după un interval orar, acesta a recunoscut că s-a urmat modelul din străiniătate, fără a se face un studiu concret și specific.

„Astăzi voi anunța constituirea unui comitet interministerial, prin decizia premierului și sub coordonarea premierului, care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate a României. De fapt, acesta este primul jalon, primul ”milestone”, prima bornă pe care o punem pentru revenirea la normalitate”, declara, luni, premierul Florin Cîțu.

Ministerele lucrează la planuri elaborate de reluare a evenimentelor
Președintele HORA susține că patronii restaurantelor și hotelurilor lucrează cu Ministerul Sănătății ș Ministerul Economiei pentru elaborarea unui ghid special. Astfel, acesta a declarat că ar putea exista două zone în restaurante: cei vaccinați sau cu test negativ vor avea acces într-o zonă separată în care nu vor mai fi obligați să se supună restricțiilor, în timp ce persoanele nevaccinate sau fără un test negativ vor intra în altă zonă a localului.

Și Ministerul Culturii lucrează la un plan elaborat pentru reluarea evenimentelor de la începutul verii. Acesta a susținut că românii ar putea participa în aceleași condiții potrivit pașaportului verde, măsură pe care premierul Florin Cîțu a exclus-o.

”Vom pune la dispoziție patru variante. Fie prezentarea unei adeverințe de vaccinare, fie prezentarea unui test negativ efectuat cu maximul 48 de ore înainte, fie prezentarea unui document medical care să ateste că participantul a trecut prin boală și s-a imunizat. Dacă nu îndeplinești niciuna dintre aceste trei condiții, atunci să ai posibilitatea să te testezi la fața locului”, a declarat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii. scrie spynews.ro

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *