Press "Enter" to skip to content

Supermarketurile din Romania anunta noi masuri de protectie pentru angajati si clienti. Ce reguli trebuie sa respecte cumparatorii

Lanturile de supermarketuri Kaufland si Lidl au anutat ca au implementat o serie de masuri in toate magazinele, pentru a proteja atat angajatii, cat si clientii de infectarea cu coronavirus.

Potrivit unui comunicat Kaufland, ca urmare a evolutiei situatiei din ultimele zile, compania a luar masuri suplimentare ce sporesc siguranta clientilor si a echipelor din magazine.

Compania a inceput instalarea geamurilor de protectie din plexiglas la casele de marcat in toate magazinele din tara, cu prioritate in orasele in care sunt mai multe cazuri.

Lucratorii de la casele de marcat, dar si cei de la raioanele Legume-Fructe si de la vitrina cu servire asistata au manusi de unica folosinta.

In anumite cazuri, pentru a evita supra-aglomerarea, acolo unde se impune, accesul clientilor in magazine se va face in grupuri restranse de persoane. Pe podeaua din zonele de trafic au fost amplasate benzi care indica distanta de siguranta.

Toate echipele lucreaza la capacitate maxima pentru a evita formarea cozilor si a asigura buna functionare a tuturor operatiunilor. Toti colegii cunosc regulile de igiena si preventie si sunt indemnati sa le respecte.
De asemenea, sunt dezinfectate toate suprafetele de contact si obiectele des utilizate de clienti si angajati (carucioare, case de marcat, mobilier, cantare, clante, butoane etc) precum si spatiile comune (toalete, scari rulante etc).

Toate magazinele sunt dotate cu dezinfectant de maini gratuit, atat pentru clienti, cat si pentru colegi. La toalete exista sapun ce contine dezinfectant.

Pe langa acestea, o masura de protectie este si responsabilizarea clientilor. Astfel, printr-o campanie ampla lansata de Kaufland, ei primesc informatii educationale despre preventie si responsabilitate, prin intermediul spoturilor radio, la televizor, mesaje online, dar si in magazine, prin signalistica amplasata pe podea, geamuri si in zonele de trafic.

Clientii sunt indemnati sa aiba un comportament responsabil in acest context si sa aiba grija la cei din jur, sa cumpere responsabil si sa evite risipa alimentara, sa vina neinsotiti la cumparaturi, sa respecte regulile de preventie si igiena, sa foloseasca dezinfectantul de maini de la intrarea din magazine, sa pastreze distanta de siguranta de minimum 1 metru si sa opteze pentru plata cu cardul sau telefonul, in locul bancnotelor.
“Din dorinta de a-si proteja angajatii, Kaufland a creat si o linie telefonica speciala dedicata lor, pentru a sustine informarea corecta si completa. Si mai departe, compania va lua toate masurile de siguranta necesare, conform evolutiei situatiei”, mai precizeaza compania.

De asemenea, Kaufland isi asigura clientii ca exista suficiente stocuri, datorita livrarilor zilnice si a unei mari varietati de produse si ca magazinele vor ramane deschise, acestea fiind aspecte prioritare pentru toata echipa.

Ce recomanda Lidl clientilor

Si Lidl a implementat noi masuri pentru a-si proteja angajatii si clientii si desfasoara o campanie media de informare si responsabilizare a clientilor.

Astfel pe baza recomandarilor oficiale ale autoritatilor, Lidl face o serie de recomandari clientilor, printre care se numara: evitarea cumparaturilor in timpul orelor de varf (17:00-19:00), evitarea zonelor aglomerate, pastrarea distantei de cel putin 1 m fata de alte persoane, plata cu cardul bancar, spalarea foarte bine a alimentelor inainte de consum, spalarea cat mai frecventa pe maini cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde, evitarea atingerii fetei, ochilor, nasului sau gurii daca nu au mainile igienizate, adoptarea unui comportament responsabil in ceea ce priveste numarul de produse achizitionate, evitarea deschiderii ambalajelor produselor pe care nu le achizitioneaza, atingerea doar a fructelor si legumelor pe care urmeaza sa le cumpere.

Pentru a ajuta clientii care stau la coada sa pastreze distanta recomandata de 1 m fata de cei din jurul lor, de miercuri, retailerul a inceput montarea unor indicatoare pe podea in zona caselor de marcat.
“Ca o masura in plus pentru a ne proteja colegii din magazine, saptamana aceasta vom incepe montarea unor panouri transparente de protectie la casele de marcat. Am limitat numarul de clienti prezenti in acelasi timp in anumite magazine

Lidl. Astfel, in magazinele cu flux mare de clienti, accesul in magazin se face dirijat. Clientii intra in magazin esalonat, astfel incat sa evitam aglomeratia. Aceasta masura le este semnalata clientilor in parcarile magazinelor si prin intermediul agentilor de paza. Am suplimentat cantitatea de dezinfectant disponibila pentru colegii din magazine si am pus dezinfectant si la dispozitia celor din sediul central si sediile regionale. Am sporit masurile de curatenie si dezinfectie a zonelor, respectiv obiectelor expuse si/sau intens tranzitate, asa cum ar fi toaletele, manerele, cosurile si carucioarele de cumparaturi”, mai precizeaza retailerul.

Cora Romania nu rationalizeaza produsele

Cora Romania anunta ca nu a luat masura rationalizarii produselor si ca a instituit pentru unele produse o limita „rezonabila” pentru a descuraja specula si a asigura marfa la raft cat mai mult timp.
„Nu rationalizam, luam masuri pentru a asigura accesul tuturor la cele mai cautate produse. Punctual, in unele magazine am instituit o limita rezonabila, chiar generoasa, pentru unele produse, masura luata doar pentru a descuraja specula si pentru a asigura cat mai mult timp marfa la raft, pentru cat mai multi clienti.

Solidaritatea si cumpatarea sunt esentiale in aceste zile si ii rugam din nou pe clienti sa cumpere chibzuit, cu gandul ca ne gasesc aici si maine si ca noi facem eforturi neincetate pentru a asigura continuitatea aprovizionarii magazinelor cora din toata tara”, precizeaza reprezentantii companiei intr-un comunicat.
Acestia fac apel la familii, ca urmare a recomandarilor autoritatilor, sa trimita un singur membru la cumparaturi, pentru a evita aglomerarea, iar in magazin sa respecte indicatiile privind pastrarea distantei de cel putin 1,5 metri, astfel incat sa fie redus riscul imbolnavirii.

Totodată, compania anunţă că a luat decizia de a suspenda, temporar, comunicarea promoţiilor pe pagina de Facebook a Cora.În privinţa măsurilor de igienă şi prevenţie, reprezentanţii cora menţionează că au fost achiziţionate măşti, mănuşi, dezinfectante şi a fost intensificată igienizarea magazinelor, conform reglementărilor şi recomandărilor autorităţilor. Sunt curăţate în mod constant, cu o frecvenţă mult mai mare decât în mod obişnuit, cărucioarele, coşurile, suprafeţele magazinelor şi zona caselor de marcat.De asemenea, din 17 martie 2020 au fost instalate paravane de plexiglass în zona caselor de marcat, pentru o mai bună protecţie a casierelor, care sunt expuse contactului prelungit cu publicului. Casierele au, de asemenea, setul propriu de dezinfectant, în timp ce clienţii au la dispoziţie mai multe puncte de dezinfectare în magazin. De asemenea, în magazine sunt disponibile mănuşi de unică folosinţă, atât pentru clienţi, cât şi pentru angajaţi.
Magazinele din mall-uri – altele decât cele alimentare și farmacii – se închidSocietăţile comerciale care funcţionează în centrele comerciale de tip mall – cu excepţia magazinelor alimentare şi a farmaciilor – vor suspenda contractele de închiriere ale magazinelor pe întreaga durată a stării de urgenţă, dar şi contractele individuale de muncă ale lucrătorilor comerciali pe perioada instituirii stării de urgenţă, a anunţat miercuri Organizaţia Patronală a Retailerilor din România (RORETAIL), într-un comunicat.“Retailerii care funcţionează în centrele comerciale de tip mall – cu excepţia magazinelor alimentare şi a farmaciilor – vor pune în aplicare următoarele măsuri preventive: 1. Invocarea Pandemiei COVID-19 ca un eveniment fortuit ce reuneşte atât forţa majoră, cât şi cazul fortuit şi, pe cale de consecinţă, în temeiul Art.1.351 şi 1.271 din Codul Civil, suspendarea contractelor de închiriere ale magazinelor din centrele comerciale de tip mall pe întreaga durată a stării de urgenţă decretate începând cu data de 16.03.2020; 2. Invocarea Pandemiei COVID-19 ca un eveniment fortuit ce reuneşte atât forţa majoră cât şi cazul fortuit şi, pe cale de consecinţă, în temeiul art. 50

din Codul Muncii, suspendarea contractelor individuale de muncă ale lucrătorilor comerciali din magazinele aflate în centrele comerciale de timp mall pe întreaga durată a stării de urgenţă decretate începând cu data de 16.03.2020″, se menţionează în comunicat.

Organizaţia Patronală a Retailerilor din România consideră că pandemia COVID-19, împreună cu măsurile legale luate de autorităţi pentru combaterea acestei pandemii (inclusiv declararea stării de urgenţă pe teritoriul României începând cu data de 16 martie 2020), reprezintă evenimente fortuite, care reunesc atât forţa majoră, cât şi cazul fortuit, argumentează organizaţia.”Măsurile luate recent de autorităţile române în vederea prevenirii răspândirii pandemiei COVID-19 au avut efecte imediate în ceea ce priveşte circulaţia cetăţenilor, modul de viaţă de zi cu zi,

lucru ce a dus inclusiv la scăderea imediată şi dramatică a traficului de persoane din centrele comerciale, afectând activitatea retailerilor din centrele comerciale şi a altor afaceri bazate pe servicii. Afacerile private din aceste domenii au fost afectate imediat, cu scăderea vânzărilor până la 100%, lucru ce a dus la imposibilitatea achitării datoriilor companiilor faţă de furnizori şi a plăţii salariilor”, se menţionează în comunicatul organizaţiei.Riscul unui colaps economic pentru toată industria de retail este iminent, neexistând, cel puţin temporar, niciun remediu pentru această situaţie şi niciun pachet de măsuri pentru redresarea economică a companiilor din domeniu, susţine RORETAIL.Patronatul din comerţ solicită Guvernului să adopte următoarele măsuri: declararea în mod oficial a pandemiei COVID-19 drept

eveniment de forţă majoră pentru toţi comercianţii români; închiderea imediată a centrelor comerciale de tip mall – cu excepţia magazinelor alimentare şi a farmaciilor; achitarea integrală din fonduri guvernamentale a indemnizaţiei pentru şomajul tehnic (75% din salariu), inclusiv taxele aferente, pentru perioada în care firmele sunt afectate de carantină, starea de urgenţă sau de alte măsuri cu caracter restrictiv luate de guvern; scutirea, amânarea, prorogarea sau reeşalonarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente perioadei fără activitate; plata

urgentă a restanţelor la plata indemnizaţiilor pentru concediile medicale precum şi a restanţelor la rambursările de TVA; obligarea prin legislaţie specifică a băncilor şi altor instituţii de credit să amâne sau să reeşaloneze ratele creditelor pentru perioada fără activitate sau cu activitate redusă a companiilor afectate.Organizaţia Patronală a Retailerilor din România – RORETAIL este o asociaţie care grupează peste 500 de magazine din România. Acestea comercializează aproximativ 100 de branduri naţionale şi internaționale. sursa:incont.stirileprotv.ro

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *