Press "Enter" to skip to content

Românii din străinătate își pot reînnoi pașaportul expirat, fără a ajunge în țară! Cum trebuie să procedeze

În cazul în care locuiți în străinătate, iar pașaportul a expirat, a fost furat sau s-a pierdut, există posibilitatea de a face anumite demersuri pentru obținerea unui pașaport nou, fără a veni în România.

Pentru a obține un pașașport simplu electronic este necesar să vă prezentați la un consulat al României aflat în țara în care locuiți. E de reținut faptul că documentul nu se poate obține prin împuternicirea unei alte persoane din România.

Oficiile consulare ale României transmit datele dumneavoastră direct în România, către Ministerul Administrației și Internelor, care le supun verificării, apoi se eliberează și documentul.

După aceea, pașaportul este trimis oficiului consular unde a fost depusă cererea, de unde puteți ridica documentul personal.

În cazul în care v-ați pierdut pașaportul sau a fost furat, este necesară sesizarea autorităților locale de poliție și dobândirea unei dovezi a reclamării pierderii sau furtului, care va fi prezentată la consulatul român alături de depunerea cererii pentru noul pașaport, potrivit RoItalianul.com.

Pașii pentru obținerea unui pașaport simplu electronic

1. Primul pas este să vă prezentați personal la sediul cel mai apropiat al unui Consulat General al României de pe teritoriul statului în care vă aflați în străinătate penru a solicita documentul. De reținut faptul că e nevoie de prezența fiziă obligatorie la Consulat.

2. Următorul pas este să achitați contravaloarea pașaportului, adică 59 de euro și se achită la misiunea diplomatică la care depuneți cererea de eliberare a pașaportului simplu electronic.

3. Apoi trebuie să depuneți cererea pentru obținerea pașaportului simplu electronic, după care veți primi un formular de cerere care este tipărit de sistemul informatic și care va conține semnătura dumneavoastră în original.

Pe lângă cele enumerate mai sus, vei avea nevoie și de următoarele documente.

a) Cartea de identitate, chiar dacă este carte de identitate provizorie, e în regulă, dar trebuie să fie aflate în termenul de valabilitate, în original.

b) Pașaportul anterior, acolo unde este cazul.

c) În cazul în care declarați furtul pașaportului simplu, trebuie să aduceți o dovadă eliberată e poliția statului de reședință.

d) Dacă pașaportul este distrus va trebui să prezentați părțile rămase din document, dar asta se aplică dacă este posibilă identificarea documentului.

De asemenea, actul se poate obține de la consulatele românești din străinătate doar pe bază de programare.

Pentru a face programarea online, trebuie să intri pe portalulGhișeul Consular Online respectând anumiți pași: Accesează site-ul: www.econsulat.ro, după care înregistrează-te prin apăsarea butonului „Creează Cont Nou”.

Apoi, în urma autentificării, alege serviciul consular de care ai nevoie, completează informațiile care îți sunt cerute și apoi trimite cererea.- în partea de sus a meniului veți avea butonul cu „Cererile mele” și apoi „Programați-vă”.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page