Press "Enter" to skip to content

Familiile victimelor de la Matei Balș vor primi ajutor financiar. Premierul Cîțu a anunțat suma

Premierul Florin-Vasile Cîțu a anunțat că Guvernul va adopta o Hotărâre prin care familiile victimelor incendiului de la Matei Balș vor primi sprijin financiar.

„Fiecare familie va primi câte 5.000 de lei. Suma maximă ce poate fi acordată pentru această intervenţie este de 1 milion de lei”, a declarat premierul Florin Cîțu.

11 persoane și-au pierdut viața în incendiul declanșat în Pavilionul 5 al Spitalului Matei Balș, unde erau internați bolnavi de Covid-19.

O femeie în vârstă de 84 de ani, care fusese transferată imediat după incendiu la Spitalul Universitar de Urgență „Elias” din București, s-a stins din viață ieri. 101 persoane se aflau internate în Pavilionul 5 al Spitalului Matei Balș în momentul incendiului devastator. Mai multe persoane se află în continuare internate în spitale din Capitală după incendiu.

Vlad Voiculescu anunță 4 măsuri urgente după incendiu

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat 4 măsuri urgente care trebuie luate după incendiul de la Matei Balș, în urma căruia și-au pierdut viața 11 persoane și multe altele sunt în continuare internate.

„Sistemul sanitar are păcate vechi, de 30 de ani. Mai ieri am avut infecții nosocomiale, azi vorbim despre incendii și pandemie.Nu se știe ce altă grozăvie va veni peste noi mâine”, a spus Voiculescu, într-o conferință de presă la Ministerul Sănătății.

El a precizat că va detalia săptămâna viitoare cele patru măsuri urgente pe care le-a enumerat astăzi.

„Lucrăm deja cu IGSU la măsuri urgente care să vină să repare neregulile constatate, Marți, vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate de la controalele din 2020.Nu știm încă nu exactitate cauza incendiului de la Matei Balș. Pandemia și tratamentul pacienților au pus o presiune suplimentară pe sistemul sanitar. Vom anunța la sfârșitul săptămânii viitoare măsuri vizavi de ce o să se constate după anchetă. 

A doua mare problemă: ruptura de informare dintre spitale, pacienți și respectiv aparținători. Personalul medical, fiind suprasolicitat, nu mai găsește resurse să comunice cu rudele pacienților.

La incendiu, pacienții au fost greu de găsit de către rude.Lucrăm deja de câteva săptămâni la un serviciu de informare la fiecare spital, unde rudele să găsească informații și chiar să comunice cu pacienții. 

Al treilea lucru: un fond național pentru siguranța pacienților în spitale. Avem bani europeni prin PNRR, avem bani din bugetul național. Ne vom asigura că vor fi folosiți prioritar pentru infrastructură. Ne referim la securitatea la incendii, la cutremure și la unul dintre marii criminali: infecțiile nosocomiale. 

O ultimă măsură, cea legată de aglomerarea spitalelor. Avem nevoie de fiecare spațiu disponibil, să ne asigurăm că mai puțini oameni trebuie să fie internați. 85% din decese sunt la persoane peste 65 de ani, 91% din decese la persoane care aveau deja boli cronice. Am propus premierului și avem acceptul dânsului ca, în toată luna februarie, pentru toate locurile care vor fi scoase pentru programare în platforma de vaccinare eligibili să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, persoanele cu handicap, respectiv cei care-i îngrijesc sau locuiesc cu aceștia”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. scrie kanald.ro

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *