Press "Enter" to skip to content

Concediu de odihnă 2022. Ce prevede Codul Muncii. Tot ce trebuie să știi despre drepturi și obligații

Concediul de odihnă este un drept pe care orice angajat îl are, potrivit Codului Muncii. Este o perioadă pe care toată lumea o așteaptă, indiferent de domeniul în care activează. Toți angajații au dreptul la concediul de odihnă, iar acesta nu poate fi mai mic de 20 de zile pe an.

Încep programările pentru concediul de odihnă din 2022

Oficial a început perioada în care se fac programările pentru concediul de odihnă din 2022. Potrivit Codului Muncii, acestea ar trebui să fie stabilite până la finalul anului 2021, dar nu sunt obligatorii pentru companii.

Trebuie menționat că angajații sunt consultați cu privire la perioada în care vor să intre în concediu de odihnă, pentru că programarea propriu-zisă este stabilită de către angajator.

Programările pentru concediul de odihnă pot fi individuale, între angajator și fiecare salariat în parte, sau colective, cu toți salariații. Prin programarea individuală se stabilește perioada sau data efectuării concediului, în timp ce prin programarea colectivă se stabilesc perioade de concediu de minimum trei luni, pe categorii de personal sau locuri de muncă.

Când pot fi depuse cererile pentru concediul de odihnă

Conform Codului Muncii, cererile pentru concediul de odihnă se depun cu minimum 60 de zile înainte de efectuarea lor, indiferent că este vorba despre programare individuală sau colectivă. Angajații care obișnuiesc să opteze pentru concediu de odihnă fracționat trebuie să știe că au dreptul la cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt, se arată în Codul Muncii.

Pe de altă parte, angajatorii au dreptul să refuze solicitări de concediu de odihnă pentru perioade din afara celor programate anterior. Cei care aleg să-și ia liber și să plece în concediu în afara perioadei programate și fără să primească acordul angajatorului, au toate șansele să fie sancționați disciplinar. 

Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum și zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

Nu în ultimul rând trebuie precizat că zilele neluate de concediu de odihnă pot fi compensate în bani numai dacă salariatul și angajatorul încetează raportul de muncă.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page