Press "Enter" to skip to content

Ce se va intampla cu datele romanilor dupa ce trecem la “buletine electronice”.

Ciprian Teleman, ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, a vorbit despre schimbarile care se vor produce in Romania dupa introducerea noilor carti electronice de identitate – asa numitele buletine cu cip.

Potrivit ministrului, trecerea de la actualele carti de identitate la cardurile electronice este posibil sa dureze “cativa ani” .

Un „cloud guvernamental” cu datele cetatenilor detinute de institutiile statului va fi creat, iar fiecare dintre acestea va avea acces pentru obtinerea de informatii. Aici se vor regasi si datele de identitate ale romanilor, a declarat Ciprian Teleman.

De asemenea, ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii a sustinut ca acest cloud va gazdui date din domenii precum justitie, munca, sanatate, afaceri interne sau afaceri externe, iar administratiile financiare, sectiile de politie sau alte structuri ale institutiilor publice pot interoga date in aceasta baza informativa.

Cloud-ul guvernamental va contine datele detinatorilor de carti de identitate clasice si electronice, deopotriva.

„Foarte pe scurt, cloud-ul guvernamental este un sistem, un sistem mare. Structura lui grafica seamana cu un cloud (…) de fapt sunt trei niveluri structurale. Inseamna un nucleu de date de buna calitate pe care le pot folosi alte institutii prin intermediul unor centre de date care sunt satelit in jurul acestui nucleu de date. Ele sunt datele statului, integritate inseamna ca nu pot fi contestate. (…) Aceste institutii interconectate intre ele si care pot transfera date se leaga de asemenea si folosesc date din acest nucleu central”, a declarat Ciprian Teleman la Digi 24. continuare 

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *