Press "Enter" to skip to content

Avertizare meteo: Cum va fi vremea pana pe 1 Decembrie.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis prognoza pana la 1 decembrie. In prima parte a lunii, meteorologii anunta temperaturi usor mai ridicate decat normalul perioadei, in toata tara.

Vremea in primele 10 zile din noiembrie 2020

Prima decada a lunii noiembrie va fi una inchisa si umeda in majoritatea regiunilor, depresiuni atmosferice succesive urmand sa afecteze tara noastra de la vest catre est.

Ca de obicei in astfel de configuratii sinoptice, sud-estul Romaniei va ramane totusi vaduvit de ploi consistente, benzile noroase urmand sa isi descarce potentialul precipitabil indeosebi la nord de Carpatii Meridionali.

La munte isi vor face aparitia si primele ninsori mai consistente, insa numai la altitudini de peste 1800-2000 de metri.

Din punct de vedere termic prima decada a lui noiembrie va fi mai calda decat in mod obisnuit, desi imediat dupa trecerea fronturilor vor fi si 1-2 zile ceva mai reci. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 9 si 14 grade Celsius in jumatatea nordica a tarii si 12-17 grade in cea sudica, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra pe litoral, Marea Neagra urmand sa isi elibereze treptat caldura acumulata pe timpul verii.

Prognoza 11 – 20 noiembrie

In a doua decada a lunii noiembrie atmosfera se va mai stabiliza, dinspre Peninsula Iberica urmand sa fie in extindere anticiclonul azoric.

Cu toate ca si aceasta perioada va fi una calduroasa in raport cu media climatologica, diminetile vor fi racoroase, iar ca urmare a circulatiei aerului in straturile inferioare ale troposferei dinspre Marea Neagra si a scaderii continue a insolatiei, mai ales in sudul si estul teritoriului vor fi intervale prelungite cu ceata, care va persista si spre orele pranzului.

Astfel, temperaturile ce se vor inregistra la nivel national vor avea o distributie mai atipica, in zonele insorite din interiorul arcului carpatic urmand sa fie maxime ridicate, de pana la 10-15 grade, in timp ce in sud si est acestea nu vor trece de 7-12 grade Celsius.

Vremea in ultima parte a lunii noiembrie

Ultima decada a lunii noiembrie va propune din nou o reintoarcere catre circulatia atmosferica zonala, dinspre Oceanul Atlantic.

In consecinta, precipitatiile vor reveni mai ales in regiunile intracarpatice, unde se vor strange in medie 20-30 de mm, in timp ce in sud si sud-est vor cadea pana in 10-15 mm. Ninsorile isi vor face aparitia doar la munte, la altitudini de peste 1200-1500 de metri.

Temperaturile se vor situa usor peste media climatologica in majoritatea regiunilor, in vest, centru si nord maximele urmand sa fie cuprinse in general intre 5 si 10 grade, in timp ce in sud si sud-est acestea vor urca pana spre 8-13 grade Celsius.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *